Dva vrtulníky pročesávaly v noci z pátku na sobotu oblast takzvaných Polomených hor na Českolipsku. Hledaly dvojici mužů, kteří se v té době nacházeli ve skalách zhruba mezi Holany a kopcem Vlhošť a kteří si přivolali pomoc. Jeden z mužů se totiž zřítil ze skály a na volání druhého neodpovídal.

„Oznámení jsme přes tísňovou linku 112 přijali v pátek ve 23:45 hodin. Operační důstojník na místo vyslal tři jednotky hasičů profesionální jednotku z České Lípy a dobrovolné hasiče z Holan a České Lípy. Vedle nich dorazily do Holan i vrtulníky záchranářů, armády a také policejní helikoptéra vybavená termovizí s tím, že se pokusí určit polohu hledaných lidí," informovala Zdeňka Štrauchová, mluvčí Hasičského záchranného sboru v Libereckém kraji.

Mezitím vyjela do terénu policejní hlídka a také dobrovolní hasiči, kteří začali s prohledáváním. Policisté přitom získali dobré indicie narazili na mladé lidi, kteří slyšeli volání o pomoc ze skal. „Během chvíle tak byly zadány souřadnice a všichni včetně lezeckého družstva českolipských profesionálů se sešli na přesném místě události," popsala Štrauchová.

Na místě našli dva muže. Jeden ležel zraněný v nepřístupném terénu po pádu zhruba z dvanácti metrů, druhý se nacházel ještě nahoře na skále.

Hasiči muže pod skálou zafixovali na speciální nosítka a absolvovali s ním ve spolupráci se záchranáři cestu dlouhou 300 metrů ve špatně přístupném terénu s převýšením 50 metrů. „Bylo to opravdu náročné, chvílemi jsme lezli i po čtyřech," doplnil nprap. Bc. Jan Jech, velitel družstva českolipských profesionálů.

Lezci poté zachránili i druhého muže na skále a po 3. hodině ranní se vrátili zpět do České Lípy.

Nehody: Auto u Chlumu vletělo do stromu

Nedělní nehoda u Chlumu.- Těžké zranění utrpěl řidič renaultu po nárazu do stromu u Chlumu nedaleko Dubé. Podle ředitele krajských záchranářů Stanislava Mackovíka se muž zranil na hlavě a horních končetinách. „Jeho stav byl vážný. Záchranáři ho na řízené ventilaci transportovali vrtulníkem na trauma centrum do liberecké nemocnice," uvedl Stanislav Mackovík.

K nehodě, při níž renault vyletěl ze silnice a čelně narazil do stromu, došlo v neděli krátce před osmou hodinou ráno u obce Chlum. Podle mluvčí českolipské policie Ivany Balákové nebyl osmašedesátiletý řidič připoutaný bezpečnostním pásem. V ostré zatáčce dostalo jeho auto na mokré silnici smyk, který šofér nezvládl a vyjel do protisměru. „Náraz do stromu u silnice muže vymrštil ven z vozu," dodala policejní mluvčí.

- Tři lidé se lehce zranili při nedělní nehodě u Mařenic. Sedmatřicetiletý řidič nezvládl rychlost svého vozu na mokré vozovce a narazil do stromu. Auto následně spadlo do koryta potoka. Posádka, kterou kromě řidiče tvořili pětadvacetiletý muž a stejně stará žena, musela na ošetření do nemocnice.

- Pádem na silnici a otřesem mozku skončila páteční jízda šestašedesátileté řidičky elektrického skútru, která večer mířila od Dřevčic na Dubou. V klesání nezvládla průjezd zatáčkou. Dechová zkouška později odhalila, proč se na vozítku neudržela. V krvi jí totiž kolovalo 1,38 promile alkoholu. Kromě toho, že se zranila, přivodila si šoférka také stíhání pro ohrožení pod vlivem návykové látky, ze kterého se bude po uzdravení zodpovídat.