Desítky minut bojovali policisté z Mimoně o život pětasedmdesátiletého muže, který v sobotu večer zkolaboval na zahradě rodinného domu. Úspěšní byli i díky defibrilátoru, kterým krajská záchranná služba v uplynulých měsících vybavila policejní a hasičské vozy.

Jsou to právě hasiči a policisté, kteří jsou často u krizových událostí jako první. A při zástavě oběhu pacienta jde o minuty, což byl i sobotní případ z Mimoně. Hlídku místních policistů vybavených defibrilátorem vyslal k muži dispečink záchranné služby. Během chvíle tak mohli zahájit nepřímou masáž srdce a aktivovat přístroj, který si sám dává pokyny, co je třeba udělat. „Podle nich pak opakovaně aplikovali pacientovi defibrilační výboj, který střídali s nepřímou srdeční masáží až do příjezdu lékaře zdravotnické záchranné služby,“ uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Zatím co lékař pacienta ještě na místě stabilizoval, policisté i nadále pomáhali zdravotníkům při srdeční masáži. „Z místa zdravotníci muže odváželi v bezvědomí, ale ještě před příjezdem sanity do nemocnice otevřel oči,“ dodala Baláková. To znamenalo, že snaha obou policistů o záchranu jeho života nebyla marná, i když se po 55 minutách oživování zdála být naděje na zlepšení jeho stavu zcela minimální.

ANI LAIK NEUBLÍŽÍ

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje vybavila před časem externími defibrilátory policisty a dobrovolné i profesionální hasiče především v místech, kde má delší dojezdové časy. Záchranka tak buduje systém tzv. first respondentů, tedy odborně proškolených laiků, kteří mohou před příjezdem zdravotníků pomocí přístroje bezpečně poskytnout život zachraňující výboj a provádět efektivní resuscitaci u pacientů s život ohrožující náhlou zástavou krevního oběhu. Přístrojem nemůže pacientovi ublížit ani úplný laik, defibrilátor sám vyhodnocuje potřebnost zásahu.

„Podstatou tohoto projektu není snaha záchranné služby přesunout část svých povinností na ostatní složky záchranného systému. Naší snahou je zvýšit šance jednotlivců na přežití při vzniku náhlé zástavy oběhu. To vše díky ochotě a možnostem dalších složek,“ řekl vedoucí operátor ZZS LK Petr Matějíčka, který je autorem projektu AED pro Liberecký kraj“. Inspiroval se v Jihomoravském a Ústeckém kraji, kde podobný systém už funguje.

V Libereckém kraji dojde přibližně ke čtyřem stovkám případů náhlé zástavy oběhu. „Průměrná dojezdová doba našich posádek na místo události je osm až devět minut od zavolání. Jsou ale místa, kde je tato doba nad 10 minut,“ dodává Matějíčka. V Libereckém kraji se to týká asi 40 procent případů.

Šestatřicet přístrojů AED dostali hasiči a policisté v kraji na začátku března, jeden stojí 35 000 až 40 000 korun a nakoupil je Liberecký kraj. Defibrilátory získala desítka policejních oddělení, všechny profesionální jednotky hasičů v kraji a dvacet dobrovolných hasičských sborů. Všichni, kdo jsou do projektu zapojeni, prošli důkladným školením.