„Doprovod do Ria jsem Báře odmítl, budu jí fandit z domova. Od pětadvacátého července do třetího srpna se připravovala tady v Jablonci. Odtud pak jela zrovna na vrhačský mítink do Kolína, kde hodina 66,08 metrů," informoval aktuálně o dění kolem své dcery otec František Špoták krátce před jejím odletem na olympiádu.

VRCHOL PŘIJDE V RIU

Přiznal, že po posledních závodech v Kolíně zase začal věřit v úspěch na olympiádě. „Je vidět, že se Bářina forma hodně zlepšila. A tuším, že vyvrcholí právě v Riu," zdůraznil tatínek. Těšil se na zahájení olympijských her, které si nenechal ujít, ale také uvedl, že sledovat bude určitě i jiné sporty nejen atletiku a výkony své dcery. „Doufám, že nějaká medaile určitě bude. Stojím ale nohama na zemi. Ovšem ve skrytu duše v to věřím. Je to už její třetí olympiáda," uvedl František Špoták.

POHODU JÍ ČTE Z TVÁŘE


Prozradil také, že je při sledování jejich výkonů hodně nervózní. Snaží se jí vyčíst z výrazu obličeje, zda je v pohodě nebo naopak.

A samozřejmě sleduje techniku hodu. Nejen proto, že byl její první trenér, který ji učil házet oštěpem. „Je to na mne docela velký tlak. Ale poznám, v jaké je náladě. I když maminka to zřejmě pozná ještě lépe," řekl tatínek a trenér v jedné osobě.

NA OH SE VŮBEC NEBÁLA

Na otázku, zda se Bára nerozmýšlela ohledně účasti na olympijských hrách v Riu, třeba právě z důvodu, že také asi pomýšlí ještě v budoucnu na dalšího potomka. „O tom nepřemýšlela. Šla do toho naplno od začátku. Spíš měla strach, že nepojede," zamyslel se otec.

A ten věří nejen Báře, ale také ostatním sportovcům. „Vidím docela dost šancí. Věřím Krpálkovi, vodním slalomářům, Prskavcovi a ostatním, kteří jsou českou doménou. Také myslím, že uspějí další naši atleti."

ZUZCE BYCH TO PŘÁL

Má jen strach ze Zuzky Hejnové, protože v poslední době se mu zdála trochu schovaná z důvodu zranění. „Té bych to určitě přál taky. Dobře vypadají i další atleti, třeba Jakub Vadlejch. Může zopakovat svůj úspěch z Kolína, kde hodil osobní rekord 87,20 metrů," vyjmenoval další olympijské šance českých sportovců František Špoták.

HÁZÍ UŽ ŠESTNÁCTÉHO

Bára mu také nabídla, aby se do Ria rozjel s ní, ale on odmítl. „S Bárou tam odjely její tři kamarádky, tak jim to přeju. Děvčata odlétají už pozítří, desátého srpna, šestnáctého hází kvalifikaci a osmnáctého pak, dá-li bůh, finále," vyjmenoval Bářin časový harmonogram na OH otec Špoták.

A jak vidí šance Martiny Sáblíkové? „Přál bych jí to také. Asi chce dosáhnout toho, že se zúčastní jak letní, tak zimní olympiády, jako někteří další sportovci. Věřím, že šanci má a že se rozhodne v její prospěch. S výpravou našich sportovců jede právník a ten jí, myslím, ke startu na olympiádě pomůže," vyslovil naději pro Martinu František Špoták.