„Bylo znát, že tam byl ještě nedávno led a bylo tam hodně zima," přiznal v pátek reprezentant Marek Deutsch. „Teď už je to lepší, už se to v hale zadýchalo a dneska až se zaplní tribuny by tam mohlo být ještě lépe. Doufám, že proti Švédům nezamrzneme."

„Všichni se moc těšíme především na parádní atmosféru, kterou, jak už víme, dokáží vytvořit českolipští fandové během celého utkání," přiznává Deutsch. „Přece jen se nám hraje lépe, když diváci povzbuzují od začátku až do konce a ne jenom po vstřeleném gólu, jak tomu bývá v zahraničí."

Český tým ale ocenil polohu ubytování a stadionu. „Líbí se nám, že bydlíme v centru města, přímo na náměstí, na tréninky chodíme pěšky a můžeme nasát atmosféru města," liboval si trenér národního týmu Radim Cepek.

Hlavní trenér Radim Cepek.Na tiskové konferenci na českolipské radnici v pátek dopoledne také přiznal, že začínat celý českolipský turnaj proti Švédům je záměrně zvolená taktika. „Jejich nejdůležitější zápas, na který se soustředí, je vždy v neděli. V pátek obvykle zkoušejí nováčky, jejich sestava není až tak silná, proto jsme zvolili pátek," vysvětlil reprezentační kouč Radim Cepek. „Všichni vědí, že chybí posledních šest zápasů do mistrovství světa. Švýcaři přivezli to nejsilnější, co mají, o finském týmu se dá říct, že je to půl na půl," naznačil dále kouč, na koho si jeho tým nejvíc věří.

A podotkl, že sestava se mu tvořila špatně. „Termín 14 dní po Superfinále je pro extraligu hodně pozdě, někteří hráči skončili na začátku března. Nebude to lehké, ale jsme doma, musíme se předvést," vyhlásil. To „doma" platí obzvláště pro reprezentačního nováčka a odchovance českolipského florbalu Radka Gwuźdźe. „Je to zvláštní pocit bydlet v hotelu na náměstí, když skutečný domov mám o pět set metrů dál," smál se Českolipan. „Spoluhráči si kvůli tomu ze mě dělají legraci, jestli nechci spát raději doma. Ale já si to s nimi na hotelu užívám, protože je to spíše takový krásný malý zámeček," usmál se 23letý sympaťák.

Dnes jsou na programu dva zápasy EFT 2014. Od 14 hodin nastoupí Švédsko proti Švýcarsku, v 17.30 pak začíná duel Česko versus Finsko.