Náročný, ale velice úspěšný víkend má za sebou basketbalový tým TJ DDM Česká Lípa v kategorii U13 (roč. narození 2000 a ml.).

Družstvo vedené trenéry Kamilem Loňkem a Lenkou Vančurovou se zúčastnil předkola mistrovství České republiky U13, které se konalo v Hradci Králové, aby zde sehrálo tři velmi těžké kvalifikační zápasy. Ty měly rozhodnout o postupujících na republikový šampionát (9. - 11. 5. 2013) opět v Hradci Králové.

Aby si TJ DDM Česká Lípa vybojovala postup, musela se postupně utkat s družstvy zvučných jmen, a to Basketem Slovanka Praha, BK Klatovy a domácím Sokolem z Hradce Králové.

Drama s Basketem Slovanka

Již první soupeř prověřil kvalitu českolipského týmu mírou vrchovatou. Basket Slovanka je velmi houževnatý celek s několika kvalitními hráčkami, které se nevzdávaly ani při nepříznivém stavu.

Ačkoli si českolipské „žabky" po celou dobu zápasu udržovaly mírný náskok až do závěrečného klaksonu, neměly nic jisté. Ještě minutu před koncem zápasu vedly o „pohodlných" 10 bodů, ale v závěru musely bránit už jen tříbodový náskok. Ten se jim podařilo s vypětím ubývajících sil uhájit, a zapsat si tak do tabulky první vítězné body.

Rozhodla výhra nad Klatovy

Po dvouhodinovém odpočinku se hráčky musely popasovat s týmem ze západu Čech. V poločase svítil na výsledkové tabuli desetibodový rozdíl ve prospěch České Lípy, který ve druhé části narostl až na konečných 30 bodů. Zápas byl dohrán už v poklidu a do hry se trenérovi podařilo i zapojit hráčky z lavičky.

Druhý den čekal na českolipský celek zápas s Hradcem Králové bez nervů „kostky byly vrženy" (pozn.: bylo jasné, kdo postupuje a pro koho sezona skončila), a protože oba soupeři měli jistou účast na MČR, šlo vlastně o herní přípravu na mistrovství a prestiž. Hráčky k tomu však přistoupily velmi zodpovědně.

Po první čtvrtině držely s jedním z favoritů na medaili krok, ale postupem času začaly síly ubývat a soupeř se „utrhnul" na rozdíl 11 bodů (v poločase, aby si svůj náskok po drobných zaváháních českolipské obrany navyšoval až na 20 bodů). I to však je velmi slušný výsledek, o který se stejnou měrou zasloužily jak hráčky na palubovce, tak i ty, které jim „kryly" záda z lavičky.

DRUŽSTVO DDM Česká Lípa: Kamila Vošvrdová, Kamila Budková, Barbora Bretová, Kristýna Lačná, Radka Pinkavová, Tereza Špačková, Simona Paulusová, Barbora Košková. Kristýna Otavová, Tereza Ekrtová, Sára Karlíková, Magdalena Čmuchálková, Lucie Bílá, Tereza Majorová, Natálie Měkotová, Natálie Lukačková, Štěpánka Ježková.

Tomáš Čmuchálek