Jedenáct atletů z českolipského AC se kvalifikovalo na mistrovství České republiky juniorů a dorostu.

Závodníky přivítal krásně zrekonstruovaný stadion, na kterém se koná i tradiční Zlatá tretra. „I když už i samotná účast je úspěchem, většina našich závodníků jela bojovat alespoň o finálové umístění a nejlepší z nich měli šance i na medaili," myslel si před odjezdem trenér Miloslav Sviták.

S cennými kovy se do České Lípy nakonec vrátila jen dorostenka Kristýna Čechlovská, která v hodu diskem vybojovala s přehledem zlato. Její výkon 42,57 m, kterého dosáhla, by kteroukoli ze soupeřek velice potěšil. Bohužel Kristýnu nikoliv.

Déšť atletům vadil

„Přijela jsem do Ostravy zaútočit na limit na dorostenecké mistrovství světa, který se nachází ještě o 3 metry dál a ke kterému mi v dosavadní sezoně moc nescházelo. Jenže vydatný déšť mně udělal čáru přes rozpočet," svěřila se talentovaná atletka.

Čechlovská pak ještě přidala stříbro v hodu kladivem, kde vynikajícím výkonem 56,30 m vytvořila nový oddílový rekord. Kvalitu měla i její pátá příčka v hodu oštěpem, který poslala do vzdálenosti 42,86 m.

Nový oddílový rekord vytvořila Kristýna Čechlovská v hodu kladivem. Blízko k medaili měla Juniorka Tereza Hrochová, která nakonec časem 4:50,57 min. v běhu na 1500 m obsadila 4. místo, dvě vteřiny od medaile. A „kobzolovou" medaili, jak říkali Ostraváci, měl i junior Josef Adámek v trojskoku.

„Pepa v napínavé soutěži, kdy se po dvou přešlapech pracně zachraňoval v soutěži, se začal lepšit a v pátém pokuse se pohyboval na medailové pozici. V té chvíli se ale zadařilo i jeho největším soupeřům, a tak výborných 14,13 metru na stupně vítězů o pouhých 13 centimetrů nestačilo," popisoval dění trenér Miloslav Sviták. Adámek pak ještě ve skoku vysokém přidal 11. místo pěkným výkonem 185 cm.

Neztratili se i další

Sedmá v trojskoku byla zkušená juniorka Natálie Kozáková. Výkonem 11,34 m se v závodním poli rozhodně neztratila.

Příjemným překvapením bylo 7. místo dorostenky Adély Veselé v běhu na 1500 m překážek, která časem 5:32,92 min. vytvořila nový oddílový rekord v této disciplíně.

Druhý den nastoupila Veselá k běhu na 3000 m, tentokrát již bez překážek a obávaného vodního příkopu a zlepšením nejlepšího osobního výkonu o půl minuty obsadila v čase 10:54,01 min. 9. místo.

Sedmá byla juniorka Daniela Bendová ve vrhu koulí, když 4 kg těžkou ocel poslala do vzdálenosti 10,45 m.

Do finálové osmičky se vešel i juniorský tyčkař Patrik Stupka, kterému zkomplikoval život vydatný déšť a kolize s druhou silnou disciplínou, oštěpem, a tak tentokrát překonal jen 350 cm a desátý byl v oštěpu, který poslal do vzdálenosti 45,99 m. Finále absolvovala i dorostenka Patricie Malá ve skoku dalekém, kde skončila osmá v osobním rekordu 8,28 m a kvalifikovala se i na 100 m překážek, které absolvovala v rozběhu za 17,03 s.

Těsně za branami finále skončila juniorka Petra Bracháčková, jež 100 m zaběhla za výborných 12,68 s., což v kvalitní konkurenci znamenalo 10. místo. Nový osobní rekord 61,78 v běhu na 400 m překážek vynesl junioru Filipovi Bělovi celkově 16. místo. V běhu na 100 m překážek dorostenek doběhla v 21. čase 15,87 Natálie Vlková.

Tento víkend se v Plzni koná MČR dospělých, kde bude mít AC Česká Lípa také několik svých závodníků.