Podeváté v historii prestižní ankety Nejúspěšnější sportovec Českolipska vystoupala na nejvyšší příčku v kategorii jednotlivců českolipská plavkyně Petra Chocová, která po svém dalším triumfu poskytla Českolipskému deníku exkluzivní rozhovor.

Loňská sezona pro vás byla veleúspěšná, patrně asi nejlepší ve vaší dosavadní kariéře. Jaký úspěch z těch, kterých jste v roce 2012 docílila, berete za ten úplně největší?

Měla by to být olympiáda, ale tam se mi to nevedlo úplně podle mých představ, takže rozhodně titul mistryně Evropy na dlouhém bazénu, který jsem dokázala v zimě obhájit i v krátkém bazénu. Ale přece jen musím přiznat, že ten první titul pro mě byl a je nejcennější už jen tím, že to byla první medaile z velké seniorské akce a rovnou zlatá!

Byly OH v Londýně tou úplně nejvyšší laťkou, která se už nedá zopakovat? Nebo ji chcete ještě překonat?

Určitě se dá překonat. Ale to už jen a pouze lepším umístěním na OH. Jenže co bude za čtyři roky, to opravdu nyní vůbec nevím. Medaile z mistrovství světa by byla nádherná, ale olympijské hry jsou přece jen brány jako něco víc, vrchol sportovce.

Proč jste se po Hrách v Londýně vrátila z Prahy zpátky domů do České Lípy a začala znovu trénovat pod dohledem svého tatínka Tomáše?

Bylo to vlastně díky mému příteli (Matej Kuchár, slovenský reprezentant pozn. autora), který se rozhodl pracovat zde spolu s mým taťkou jako trenér Plaveckého klubu Česká Lípa, a tím pádem se i přestěhoval ze Slovenska. Proto jsem se vrátila po sedmi letech zpět do Lípy. No ale uvidíme až časem, jestli to byl dobrý krok.

Ale vždyť už nyní můžete změnu porovnat, ne?

Bohužel, co se týká podmínek pro trénink, tak jsem na tom o 99 procent hůř než v Praze…

Plavkyně Petra Chocová.Jistě máte nějaké přání do budoucna. Čeho byste chtěla dosáhnout v letošním roce?

Rozhodně bych se chtěla po zdravotní stránce cítit lépe, než tomu bylo doteď. A ohledně plaveckých cílů, tak je to určitě finále na letním světovém šampionátu v dlouhém bazénu v Barceloně. Pokud se mně tam povede postoupit do finále, tak určitě budu chtít bojovat o medaili. A také se už pomalu začnu poohlížet po nějaké práci. (úsměv)

Prozradíte, čemu byste se chtěla věnovat po konci své veleúspěšné sportovní kariéry, co třeba trénování mladých plavců? A vůbec, zůstanete nadále v České Lípě?

V tomhle ještě stále nemám jasno. Určitě bych ráda pracovala s lidmi nebo se mezi nimi co nejvíce pohybovala. Kde ovšem budu a co budu dělat, to je stále ve hvězdách. Ale kdyby pro mě někdo měl nějakou zajímavou pracovní nabídku, klidně se mi může ozvat. (smích)

Včera jste se podeváté v historii stala Nejúspěšnějším sportovcem Českolipska. Co to pro vás znamená?

Velice si toho vážím, ostatně jako každého vítězství v této krásné anketě. Myslím si, že tento rok jsem toho dokázala opravdu spoustu, a proto bude pro mě těžké tento můj veleúspěšný rok ještě někdy překonat. Za tato ocenění všem strašně moc děkuji a jsem za ně velmi vděčná. (úsměv)

Co říkáte na to, že letos se po delší době v užší nominaci objevila i další jména členů z PK Česká Lípa?

Já jsem za to jedině ráda. Objevují se v klubu nové a nadějné talenty a pro příští rok si myslím, že by se do nominace mohla dostat i další jména, protože v našem klubu jich je nyní opravdu několik.

Jak moc za ta léta vnímáte anketu Nejúspěšnější sportovec okresu? Je pro vás pořád stejně tak prestižní, jako v době, kdy jste ji vyhrála poprvé, podruhé?

Musím říct, že když jsem ji vyhrála poprvé, ještě jsem to až tak moc nevnímala. Nyní už dokážu ocenit, když jsem sama za něco ohodnocená, neboť každého ocenění je třeba si vážit. Pro mě to znamená jediné: že o mém úspěchu lidé vědí a patřičně ho uznávají. Uvědomuji si, že nebýt podpory od města Česká Lípa, dalších pár sponzorů a fanoušků, kteří mi tenhle úspěch přejí, mohla bych být nyní třeba o nějaké dva tři stupínky níž a nedokázala bych to, co se mi dosud podařilo. Ještě jednou děkuji všem!