Po odhlášení Češky Barbory Krejčíkové, která v pondělí hrála v Pařiži osmifinále čtyřhry, vylosoval supervisor ITF Jaroslav Chmelík jako nejvýše nasazené hráčky slovenské tenistky Veroniku Kužmovou, 167. hráčku pořadí WTA, Karolinu Schmiedlovou, bývalou 24. hráčku světa a čerstvou vítězku 25tísícového turnaje v italském Gradu.

Jako dvojka je nasazena letošní finalista Fed cupu z týmu Běloruska Vera Lapkova, 242. v pořadí WTA, a čtyřkou je nejlepší Severočeška Petra Krejsová z LTK Liberec (280. WTA), která letos vyhrála turnaje v Anglii a Itálii.

Jmenované tenistky doplňují do osmičky nasazených brněnská Gabriela Pantůčková (302. WTA), Italky Jesika Pieriová a Anastasia Grymalská a norská mistryně Stökkeová.
Například Italka Pieriová se střetne v úvodním kole s Američankou Elisabeth Mandlíkovou, dcerou čtyřnásobné československé vítězky grandslamových dvouher, která se představí v nedělní exhibici čtyřhry společně s patrony turnaje sourozenci Helenou a Cyrilem Sukovými a Bohdanem Ulihrachem.

V pavouku je i Čechoameričanka Natálie Suková, dcera Cyrila Suka ml., která se představí ve čtyřhře po boku Kateřiny Vaňkové, vítězky desetitisícového starosplavského satelitu z roku 2006.

Starosplavský turnaj soustředil kvalitnější konkurenci hráček než současně probíhající stejně dotované turnaje v německém Essenu a v Portugalsku.
V pondělí pokračovala náročná kvalifikace dvouhry i několika třísetovými maratóny a dohrávala se až do setmění.

Z výsledků druhého kola kvalifikace:
Suvrjinová (1. Fran.) – Gadientová (Švýc.) 3:6, 6:3, 6:3, Kolodziejová (2) – Kladivová 6:4, 2:6, 6:7, Beránková (13.) – Kareisová 6:0, 6:1, Kolářová – Svatíková (12. Slovensko) 6:1, 6:4, Kostičová (5. Srb.) – Kudelová 6:4, 6:4, Mordegerová (5. Něm.) – Zajdaová (Pol.) 6:0, 6:3, Vrljičová (3. Chorvatsko) – Jarušková (Slovensko) 6:2, 6:3.

Autor: Jaroslav Přibyl