První český turnaj tenistek nejvyšší kategorie „A“ hostí v příštích dnech tříkurtová hala v České Lípě.

Už dnes se zde rozehraje kvalifikace úvodního dílu prestižního seriálu Optim Tour a od soboty do pondělí budou tenistky z celé České republiky bojovat o žebříčkové body a dvacetitisícovou dotaci ve dvouhře a čtyřhře.

Podle organizátora Petra Kořínka se do areálu u Ploučnice sjede mimořádně kvalitní konkurence hráček. Největší favoritkou bude šestnáctá tenistka českého pořadí Martina Kubičíková z Prostějova, tenistka hrající vesměs mezinárodní satelity série ITF.

Osmičku nasazených budou dále tvořit středočeská posila LTK Liberec Jana Matoušková, 22. hráčka českého žebříčku, Lenka Kunčíková z I. ČLTK Praha (30.), Nikola Horáková a Karolina Čechová ze Severočeské tenisové z Mostu, děčínská odchovankyně Karolina Stuchlá z LTK Liberec, přední Východočeška Petra Hynková z Pardubic.

Celkem se představí 13 hráček z první padesátky českého pořadí a včetně kvalifikace čtvrtina tenistek z první české stovky.

Už páteční kvalifikace slibuje zajímavé boje o čtyři postupová místa do hlavní soutěže. Ke kvalifikaci se přihlásilo 16 hráček, z toho sedm z první stovky českého pořadí, a v kvalifikaci se představí i domácí hráčky TK Matchball Markéta Kořínková a Kateřina Hášová.

Finálové zápasy turnaje s názvem Ave Cup budou na pořadu v pondělí 9. ledna.

O dva týdny později ve dnech 20. a 24. ledna bude českolipská hala hostit také áčkový republikový turnaj mužů.

Dosud se k úvodnímu podniku seriálu Optim Tour přihlásilo 25 tenistů z první české stovky v čele s Jedličkou z Modřan, Šátralem a Kameníkem z I. ČLTK Praha.

Jaroslav Přibyl