Akce proběhne o tomto víkendu v nové sportovní hale a zúčastní se jí šest týmů, včetně domácího výběru, který se umístil ve své lize na druhém místě za Chomutovem.

Celý systém republikového finále je rozdělen na českou a moravskou šestičlennou skupinu, z nichž se do čtvrtfinále kvalifikují čtyři nejlepší celky z každé skupiny.

Domácí družstvo se střetne se zmíněným Chomutovem, dále pak s ústeckým USK, který skončil ve dlouhodobé soutěži na třetím místě. Z druhé české divize si postup zajistily FBŠ Bohemians, Tatran Střešovice a SSK Future, tedy celky, které mají své elitní či juniorské týmy v extralize.

Důležitým krokem k zajištění pozice v TOP 12 byla minulá sobota, kdy Česká Lípa porazila Liberec a Karlovy Vary a posunula se na druhé postupové místo.

Velmi tomu pomohlo páteční vítězství juniorů ve Znojmě, jihomoravský tým přistoupil na prosbu České Lípy, zda by se třetí barážové utkání mohlo odehrát již v pátek. Právě za juniorský tým nastupuje i podstatná část dorostenců, kteří museli nastoupit na zmíněných důležitých sobotních zápasech.

Českolipský celek celou sezonu spravedlivě točil téměř dvacet pět hráčů, patnáct z nich dostane o víkendu příležitost. „Díky náročné sezoně, která se kryla s juniorským áčkem a rezervou, jsme se snažili dostat do hry co nejvíce hráčů, aby se ukázali a my mohli vybrat podle našeho názoru patnáct nejlepších s aktuální formou. Ti nastoupí o tomto víkendu,“ pochvaluje si široký kádr trenér Stožický, který letos usedl na dorosteneckou lavičku se Štěpánem Slaným, a dodává: „Věřím, že postoupíme do čtvrtfinále. Máme v týmu několik individualit, které patří do juniorské reprezentace, a právě ty by měly svým výkonem strhnout ostatní.“

Česká Lípa si již republiku vyzkoušela před třemi lety, generace okolo Milana Tichého, Jana Merlíčka či Radovana Vnuka obsadila nepostupovou pátou pozici, ačkoliv sehrála vyrovnané partie se všemi soupeři.

„Před třemi lety byla situace jiná, pro kluky to byla první konfrontace s elitními celky, letos hrajeme juniorskou extraligu, máme sebevědomí a družstva mají před námi již nějaký respekt. Florbal v Lípě se od té doby posunul úplně někam jinam,“ věří v úspěch Štěpán Slaný.

Zápasy Č. Lípy

Sobota 31. března

FBC PD Dědek Česká Lípa - FBŠ Bohemians Praha (11.30)

FBC PD Dědek Česká Lípa - Tatran Střešovice (14.30)

Neděle 1. dubna

FBC PD Dědek Česká Lípa - SSK X3M Future (11.30)

Nominace FBC Č. Lípa: Palček, Faltejsek Pražan, Dědek, Šebera, Pastor, Mach, Jansa, Kubíček, Hřebřina, Carboch, Nápravník, Matějíček, Kněžour, Stehlík. Trenéři: Štěpán Slaný, Jiří Stožický a Jiří Nágr.