Junioři FBC Česká Lípa cestovali k dalšímu turnaji druhé nejvyšší juniorské soutěže do Krupky, kde se utkali v existenčních zápasech s Rokycany a Podbořany, tedy s týmy, se kterými se perou o jediné nesestupové místo.
FBC Sport Bohemia Česká Lípa - Rokycany 4:1
Českolipští vstoupili do utkání opatrně a spíše čekali se zataženou obranou na chyby soupeře, které si nevědělo rady s přechodem na útočnou polovinu. Byli to především tahouni obou útoků, Procházka s Veberem, kteří rokycanské rozehrávce přinášeli svojí aktivitou velké problémy. V desáté minutě Veber vystihl přihrávku, nabil svátečnímu střelci Bufkovi a ten se nemýlil. Za dvě minuty se prosadil i kapitán Procházka, který opět potrestal soupeřovu špatnou rozehru – 2:0.
Druhá třetina pokračovala ve stejném tempu až do 9. minuty, kdy českolipská obrana nepokryla rokycanského Dubu a ten nedal Klímovi šanci a snížil tak na rozdíl jednoho gólu. Ideální odpověď našel Procházka, který z volného úderu vyhnal pavouky i z druhé šibenice a zvýšil náskok na dva góly. Ve zbytku utkání již FBC kontrolovalo stav a šetřilo síly na další zápas. Rokycany se sice snažily zdramatizovat utkání, ale to se jim povedlo jen nedisciplinovaností a nabídly Č. Lípě přesilovou hru, kterou FBC nepohrdlo a krásnou kombinací dua Veber – Vaněček upravilo na konečných 4:1.
FBC Sport Bohemia Česká Lípa - Podbořany 6:5
Ve druhém utkání byli junioři papírovým favoritem, což začali naplňovat od prvních minut, kdy se tlačili do brankoviště a vytvářeli si spoustu šancí, které bohužel zůstaly neproměněny. Dle hesla nedáš dostaneš zahrozilo na druhé straně a první kloudnější střela hostů skončila za Klímou. To byla ovšem ze strany Podbořan na nějaký čas poslední akce. Česká Lípa pokračovala ve svém tlaku, který začala vyjadřovat i gólově, nejdříve Procházka a po něm Vaněk proměnili své individuální akce, z nichž především ta Vaňkova byla velice pohledná. Ke konci třetiny se trefil znovu Procházka poté nabil v přesilové hře Veberovi, který nedal podbořanskému brankáři šanci. FBC tak potvrdilo své dobré statistiky přesilových her. Začátek druhé třetiny kopíroval přesně tu první, kdy Podbořany vstřelily svůj druhý gól, na který Česká Lípa odpověděla brankou Vebera, to bylo ovšem ze strany FBC na dlouhou dobu vše. Junioři naprosto vypadli ukolébáni náskokem z tempa a to se jim zle vymstilo. Podbořany dokázaly na přelomu druhé a třetí třetiny vyrovnat a z pohodového zápasu vzniklo drama. Lípa, vědoma si, že s tímto soupeřem se nesmí ztratit body, sáhla k time–outu, kde stáhla sestavu na 8 hráčů, a začala opět aktivně napadat rozehru. Čtyři minuty před koncem se ke střelbě z poloviny hřiště odhodlal Procházka a vystřelil pro FBC důležitou výhru, díky které Českolipští odskočili od dotírajících Rokycan o 4 body.

Hodnocení trenéra

Štěpán Slaný: „V první zápas kluci do puntíku splnili taktické pokyny a od začátku do konce kontrolovali zápas. Úvod druhého zápasu byl podobný, hráči pak ale začali myslet na dvouciferný výsledek a někteří dokonce asi ani nebyli myšlenkami na hřišti a zle za to zaplatili. Naštěstí jsme body urvali na svojí stranu, což je velice důležité. S Rokycany i Podbořany hrajeme ještě jednou a tyto zápasy pravděpodobně rozhodnou o tom, kdo soutěž udrží. Nám hraje do karet bodový náskok, na druhou stranu se teď dva turnaje kryjí se zápasy A–týmu, kde někteří junioři hrají důležitou roli.“

Další zprávy z regionu najdete zde