Florbalový klub v České Lípě zažívá snové období. V novém ročníku Tipsport Superligy, kam se letos jeho elitní celek mužů poprvé v historii probojoval, jej postupně čekají zápasové konfrontace s nejlepšími mužstvy České republiky.

Dva duely už mají svěřenci trenérky Lenky Bartošové za sebou: v superligové premiéře pokořili Ostravu 6:4, ale vzápětí doma padli s Otrokovicemi 2:8.

V sobotu jedou do Pardubic a hned v pondělí 18. září to přijde: doma vyzvou svého konkurenta z Liberce. Právě i kvůli tomuto krajskému derby připravilo vedení klubu pro své fanoušky velkou lahůdku: zápas s Libercem se totiž odehraje v pondělí od 20 hodin na zimním stadionu u řeky Ploučnice. „Chceme zde vytvořit nový divácký rekord,“ předesílá hrající manažer FBC Česká Lípa Štěpán Slaný a na otázku, jakou má představu, odpovídá: „Přejeme si, aby na stadion přišlo více než šest set diváků. Vždyť vstupné je úplně zdarma.“

Prestižní zápas Mezi FBC Pullo Trade Česká Lípa a FBC Liberec má přímým přenosem přenášet i veřejnoprávní televize, což se v historii českolipského klubu stane vůbec poprvé.

„Česká televize chce, aby se ze Superligy vysílaly především co nejvyrovnanější zápasy, přičemž každý klub má právo na jeden přímý přenos. My jsme tedy museli tlačit na co nejbližší termín, abychom stihli příznivé počasí k tomu, aby nám venkovní teplota alespoň trochu pomohla halu prohřát. Protože až udeří mrazy, tak by to asi už realizovatelné nebylo,“ vysvětluje před nadcházející tzv. Severskou bitvu Slaný.

Ten má s uspořádáním florbalového derby s Libercem na českolipském „zimáku“ bohaté zkušenosti. Přesně před dvěma lety zde Českolipští právě po jeho trefě v poslední sekundě svého soka porazili 6:5. „Byla to pro mě odměna za organizování celé akce, protože noc před duelem jsme museli dvěma kamiony převézt izolační povrch a položit ho na plochu. A po zápase jsme zase všechno museli rychle sklidit a odvézt. No a já pak hned absolvoval pracovní cestu autem do Rumunska, kde se mně podařilo ztratit peněženku i s doklady, takže na tyhle chvíle nevzpomínám moc rád,“ usmívá se Štěpán Slaný a dodává: „Ale na pondělní derby se moc těším, a to i přes tu náročnou organizační přípravu, jež nás čeká.“