První cíl byl splněn. Další následuje.

Florbalová první liga mužů o víkendu zakončila svou základní část, kterou ovládli hráči českolipského FBC BRZDY CZ. Ti obsadili po 22 odehraných kolech první příčku, když na domácí palubovce jasně přehráli Paskov (11:3), a protože vedoucí celek z Litvínova nezvládl mač s Rožnovem, kde prohrál 5:9, králem základní části se stali právě Českolipští.

Tím si vydobyli možnost zahájit nadcházející čtvrtfinálovou sérii play off v domácím prostředí a výhradní právo si jako první tým soutěže pro sebe vybrat relativně nejvýhodnějšího soupeře. Nyní je jasné, že to je FbK Svitavy. Proti domácímu celku se představí v sobotu 1. března od 17.30 hodin a následně pak v neděli 2. března (17.00).

„Nebylo to snadné rozhodování. Volili jsme mezi Rožnovem a týmem Svitav, ale nakonec jsme dali přednost sedmému týmu tabulky," uvedl pro Českolipský deník trenér Jiří Stožický, který včera společně s hrajícím manažerem Štěpánem Slaným odpověděl na několik otázek.

Proti Paskovu byla vaše povinnost vyhrát, což se potvrdilo. Ale překvapily vás některé další výsledky tohoto závěrečného kola?

Štěpán Slaný: Pro nás nic jiného než výhra s Paskovem nepřipadalo v úvahu. A kvůli tomu, že se liga v posledních kolech zajímavě zamotala, tak jsme netrpělivě čekali, jak se to celé nakonec vyvine.

Jiří Stožický: Z výhry domácího Rožnova nad Litvínovem jsme ani moc překvapeni nebyli, protože tamní prostředí je svým způsobem specifické a soupeři odtud příliš výher nevozili.

FBC BRZDY CZ Česká Lípa - Paskov Saurians 11:3.Co vlastně pro českolipský klub 1. místo po základní části znamená, novou motivaci, větší zodpovědnost? Přece jen teď budete považováni za největšího favorita.

Štěpán Slaný: O tom, že jsme jeden z favoritů první ligy, se mluví už od začátku sezony. My jsme sebevědomí, víme, jaké jsou naše možnosti a máme ambice: postup do extraligy. Všechno ostatní by bylo zklamání. Ale zodpovědnost je samozřejmě velká. Nejsme malý oddíl a nehrajeme florbal jen sami za sebe, nýbrž za 400 členů FBC, početné množství svých fanoušků, za své město a sponzory.

Jiří Stožický: Aspirantů na postup do extraligy je samozřejmě mnohem víc. Podle mě se bude rozhodovat mezi šesti kandidáty.

Pro čtvrtfinále play off jste si vybrali Svitavy. Co pro to rozhodlo a proč právě toto mužstvo?

Jiří Stožický: Nebylo to jednoduché rozhodování. Volili jsme mezi Svitavy a Rožnovem, a nakonec se rozhodli pro sedmý celek tabulky základní části. Podle nás mají Svitavští kvalitnější a vyzrálejší kádr.

Štěpán Slaný: Tahle série nás může případně připravit pro další zápasy. Ve volbě pro Svitavy nehrály roli nějaké kilometry navíc. Sledujeme, jak svitavští funkcionáři a fanoušci florbalovým sportem žijí, kolik diváků na domácí zápasy v 1. lize chodí, a to je pro nás lákavé. Prostě to zkusíme tou těžší, ale sportovní cestou.

Co říkáte na další dvojice soupeřů ve čtvrtfinále?

Štěpán Slaný: Brno narazí dost překvapivě na Ústí, třetí Litvínov půjde znovu na osmý Rožnov, kde teď v sobotu prohrál souboj o první místo, a Vinohrady si zahrají těžkou sérii s pátým Znojmem.

Je možné ještě před play off kádr nějak posílit?

Štěpán Slaný: Ne, protože přestupové období je uzavřené. My teď řešíme pouze marodku, kam se znovu vrátil Dominik Jansa, který si ve třetí třetině proti Paskovu zlomil rameno… Ale stále věříme, že na ruzyňské letiště přistane letadlo z Moskvy a z jeho paluby vystoupí Dmytrij Polyakov. Doufáme, že současný velvyslanec Remek, který se vrátil ze Soči, dá zelenou tomu, aby Dmytrij oblékl náš dres ještě v této sezoně.

22. kolo 1. ligy FBC BRZDY CZ Č. Lípa – Paskov 11:3 (1:2, 4:0, 6:1)
Branky: 20. Štěpán Slaný, 27. Dominik Jansa, 30. Lukáš Mlejnek, 36. Štěpán Slaný, 39. Štěpán Slaný, 41. Dominik Jansa, 42. David Marhan, 48. Jan Merlíček, 52. Štěpán Slaný, 58. Jan Merlíček, 60. Radovan Vnuk – 1. Ondřej Chalupa, 9. Pavel Růžička, 56. Matěj Kožušník. Rozhodčí: Jakub Furmánek – Vlastimil Šolc. Vyloučení: 0:3; využití: 3:0; diváků: 185.
Svitavy – Florbal Ústí 9:5
Kopřivnice – Pelhřimov 7:6 pn.
Rožnov – Bivoj Litvínov 9:5
Znojmo – Start98 11:2
Hattrick Brno – Vinohrady 6:4

1. liga florbalu.