Ouverturou před samotným závodem na hlavní trati byla klání nejmladších kategorií.

V rovinatém závodě dětí do 7 let se hned od startu oddělila trojice nadějí SK MS AUTO a po celou trasu sváděla tuhý a vyrovnaný boj. Cílem nakonec jako první projel Štěpán Kmoch těsně před Dominikem Makovcem a hned za nimi dorazila Karolína Raková.

Starší děti do 10 let a mladší žáci již museli zdolat trasu s úvodním prudkým kopcem. Od startu převzala brzy otěže závodu věkem nejstarší Lucie Valešová a s náskokem si přijela pro vítězství. Za ní se pak rozhořel dramatický finiš, který rozhodl ve svůj prospěch až na posledním metru Štěpán Kmoch, těsně před Alexandrem Rakem a Eliškou Reicheltovou.

S napětím se očekával závod starších žáků ve věku 13-14 let, kde se rýsovala možnost porovnání výkonnosti žáků MS AUTO s talentovanou nadějí klubu CK Slavoj Terezín Martinem Čepkem, který v posledních týdnech zaznamenal úspěchy v rámci Českého poháru.

„Martin potvrdil roli favorita a na tříkilometrové trati zvítězil. Ale neměl to vůbec jednoduché, neboť až do poslední zatáčky 50 metrů před cílem se ho držel Miloš Holec, a tak nebylo daleko od překvapení," všiml si jeden z hlavních pořadatelů závodu Josef Semerád Třetím místem potěšil (po prodělaném zranění z letního tábora), Adam Janda.

Hlavní závod proběhl za velkého vedra a na startu se představilo množství zvučných jmen, která zaručovala, že se do kopce na Slunečnou pojede opravdu rychle.

Traťový rekord odolal

„Sedm let starý traťový rekord sice odolal, ale přesto se mnozí závodníci blýskli skvělými časy." Nejrychlejším mužem dne (14:40 min.) se stal mladý profesionál z nejlepší tuzemské stáje PSK Whirpool, Jiří Šorm.

„Fantastickou jízdu předvedli Jaromír Svoboda z domácího klubu, či vycházející mládežnická hvězda Jan Kašpar z Terezína. Výborným časem se blýskl i junior Dominik Hašek, který je velkým příslibem českolipské cyklistiky do budoucna," konstatoval Semerád s tím, že Časovka Pahorek byla vydařeným podnikem.

„Počasí přálo, účast byla solidní a rozdaly se další důležité body do Českolipského silničního poháru, kterému nyní zbývá do finiše už jen poslední díl."

Závod se konal mimo jiné za podpory města Česká Lípa a Libereckého kraje.

Výsledky závodu Časovka PahorekMuži 19-29: 1. J. Šorm (PSK Whirpool), 2. P. Živný (KCL Kooperativa Liberec), 3. A. Kolovrátník (KÚC bike sport Ústí nad Labem).
Muži 30-39: 1. P. Veselý (Sportovní klub MS AUTO), 2. J. Nádvorník (CK Kolokrám).
Muži 40-49: 1. R. Reichelt (Sportovní klub MS AUTO), 2. J. Valeš (Bohemie Nový Bor), 3. O. Pavlas (CK Kolokrám), 7. P. Nováček (Sportovní klub MS AUTO).
Muži 50-59: 1: K. Bouška (Magicveterans), 2. M. Bílek (CSK Markus).
Muži nad 60: 1. F. Charvát (KCL Kooperativa Liberec), 2. M. Hanus (Sportovní klub MS AUTO), 3. M. Novák (LAWI Granfondo).

Josef Semerád