Českolipští v letošní sezoně ukazují, že se s nimi musí počítat a zatím prohání v tabulce velké favority celé ligy.

FBC Česká Lípa Tatran Střešovice
6:5 pp (3:3, 1:1, 1:1 1:0)

Domácí hráči dodrželi v úvodu zápasu svůj obvyklý rituál a již v 10. vteřině potrestal velkou nekoncentrovanost Fořt, který si nikým nehlídán vyjel až na střed a zamířil přesně k tyči. Naštěstí první inkasovaný gól byl pro domácí dostačujícím budíčkem a v páté minutě bylo srovnáno: Kotera zachytil soupeřovu rozehrávku, našel Filipce, který se z „voleje“ nemýlil 1:1.

O dvě minuty později si šel za „katr“ sednout Filipec a spustil lavinu devíti vyloučení na českolipské straně během celého utkání. První oslabení však vyšlo Lípě na jedničku, Merlíček se uvolnil u mantinelu a předložil Novákovi na zlatém podnose 2:1. V jedenácté minutě dostal Kotera míček z českolipského brankoviště jen za cenu vstupu do nedovoleného prostoru, trestné střílení si vychutnal Kolísko a rychle srovnal na 2:2.

Další tresty na sebe nenechaly dlouho čekat, nejdříve Tichý zahrál rukou, po něm Kotera a nedovolená vzdálenost při volném úderu. Druhé oslabení už českolipská obrana nezvládla, Kolísko nabil svému bratrovi, který se nemýlil a poslal Střešovice do vedení. Konec divoké I. třetiny patřil domácímu týmu. Vondráček se ukázkově uvolnil a nahrál Novákovi, který se trefil podruhé přesně 3:3.

Začátek druhé třetiny přinesl další nedovolený přestupek v podání Č. Lípy, který Tatran opět trestal a dostal se do vedení 4:3. Rychlou odpověď našel Tichý, jenž poslal tahem jednu z prvních navštívenek brankáři Poštovi, pro kterého chytání střel českolipského obránce byla spíše loterie 4:4. Na konci třetiny ještě zaujal kapitán Merlíček dalším vyloučením, které však domácí s přehledem ubránili a do šaten se šlo za remízového stavu 4:4.

Třetí třetina jako přes kopírák: zbytečný útočný faul Nováka, který Tatran potrestal ještě v poskytnuté výhodě se šesti hráči v poli 4:5. Ve 44. minutě proběhla v hale malá oslava, Česká Lípa se dočkala první přesilové hry, kterou však po minutě zhatil Tichý faulem u mantinelu. FBC minutové oslabení ubránil a mohla se ihned těšit na další, když Tichého napodobil Jansa a pořadatelská služba měla opět další práci s rozbitými mantinely.

V posledních deseti minutách Česká Lípa zatlačila Tatran do vlastního obranného pásma a nutila ho k chybám a také k vyloučení Hartmana. Z vytrvalého zámku vysvobodil Tatran po dvou minutách obránce Tichý, když se přesně trefil k tyči 5:5. Nabuzení domácí hráči se v posledních pěti minutách dostali do velkého tlaku, ze kterého vzniklo další vyloučení, a tak FBC v poslední dvouminutovce měl možnost další přesilové hry.

Když ale Tichý orazítkoval jenom tyčku a po něm Vondráček ekvilibristicky zakončoval do břevna, skončilo utkání po základní hrací době remízou 5:5 a FBC si poprvé v sezoně vyzkoušel pětiminutové prodloužení. To bylo téměř zcela v režii Č. Lípy a dobývání druhého bodu ukončil minutu před koncem hrdina zápasu Tichý, který nechytatelnou střelou k tyči poslal další cenný bod na účet České Lípy.

Hodnocení kouče

Trenér Štěpán Slaný: „Téměř všechna naše vyloučení byla zbytečná, je pak těžké hrát v oslabení téměř jednu třetinu. Tatran čtyři vyloučení potrestal, a i kvůli tomu byl až do konce ve hře. My jsme ukázali velkou bojovnost a dva body zaslouženě zůstaly doma i díky vynikajícím divákům.“

Střely na branky: 26:23, vyloučení 9:3, diváci: 228.
Sestava a body Č. Lípy: Malec, Nerad Tichý (3+0), Pražan (0+2), Kotera (0+1), Hybš, Šebera Merlíček (0+1), Vondráček (0+1), Novák (2+1), Filipec (1+0), Mach, Jansa, Hřebřina, Pastor, Böhme. Trenéři: Štěpán Slaný, Jiří Stožický.

#nahled|https://g.denik.cz/7/ec/florbal_juniori_fbc_ceska_lipa_tatran_stresovice_extraliga_sport_1202_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/7/ec/florbal_juniori_fbc_ceska_lipa_tatran_stresovice_extraliga_sport_1202.jpg|Radost z branky domácích Nováka, Merlíčka a Vondráčka.#

Jiří Nágr