Výborně, hoši, jste skvělí! Přesně takto chválily ve čtvrtek večer dvě stovky diváků domácí florbalisty poté, co jejich miláčkové v předehrávce 14. kola první ligy zdolali severočeského rivala z Ústí nad Labem 6:4.

Díky této výhře si Česká Lípa v tabulce polepšila, Ústečany přeskočila o jeden bod a po dohrávce víkendového čtrnáctého kola bude nejhůře třetí. Dosud čtvrtý Liberec, který má 24 bodů, totiž hostí Rožnov (23) a vedoucí Hattrick Brno (má o bod více než Česká Lípa) zajíždí do Svitav.

FBC BRZDY CZ Česká Lípa - Florbal Ústí 6:4 (3:0, 0:3, 3:1)

Domácí Brzdy se prosadily hned v úvodu utkání: Slaný nabil Kněžourovi, který nachytal mladého brankáře Skálu táhlou střelou do bližší šibenice 1:0. V úvodní třetině diktovala tempo jenom Česká Lípa, naopak Ústí se pokoušelo o sporadické protiútoky. V sedmé minutě českolipská přesilovková formace slavila druhý gól, kdy Jirsa našel z rohu Mlejnka, který se z brankoviště prosadil 2:0. Další nabídnutou početní výhodu Českolipští proměnit nedokázali, při největší příležitosti netrefil Podrabský z úhlu prázdnou branku. FBC se tak radoval až na konci třetiny, když Slaného přihrávka propadla přes Hřebřinu až k Vlčkovi, jenž z otočky mířil přesně k tyči a bylo to skvělých 3:0!

Druhá perioda začala opět pod taktovkou hostitelů, kteří nadále zaměstnávali brankáře Skálu. Bohužel pro Lípu, ani jedna střela v síti neskončila. V polovině utkání byl vyloučen Jeřábek za hru rukou a mladá ústecká hvězda Kolstrunk mířil z výjezdu přesně pod břevno 3:1. Zmíněný hráč měl prsty i v další brance, ta padla o minutu později. Kolstrunkův výjezd sice českolipská obrana ještě zastavila, ale na dorážku Nováka byla již krátká 3:2.

Muži FBC porazili ústeckého rivala 6:4.Obrovské množství šancí na českolipské straně končilo ve skrumáži před ústeckou klecí a z následného brejku udeřilo Ústí potřetí, to rychlý kontr zakončovala z dálky německá posila Schuschwary, a tak se šlo do druhé přestávky za smírného stavu 3:3.

Změna taktiky v podobě stažení na dvě českolipské formace znamenala mnohem aktivnější vstup České Lípy do poslední části. Z mnoha vypracovaných šancí se nakonec prosadila až po chybě ústecké obrany, Podrabský nabil Novákovi, na jehož střelu byl Skála krátký.

Definitivní uklidnění přinesl navrátilec do sestavy Procházka, který nejprve vyprášil brankářovy betony a až poté uklidil z druhého pokusu míček do odkryté branky 5:3. Jedna z mála šancí na zvrat pro hosty přišla ve 46. minutě. Slaný vytahoval míček z malého brankoviště s mírným přešlapem a rozhodčí nařídili trestné střílení. Kolstrunk si však na Mückovi vylámal zuby a když ho Ústí nepřekonalo ani v následné přesilovce, vše směřovalo k závěru, ve kterém si Lípa zkušeně hlídala svůj náskok. Definitivní potvrzení tří bodů do tabulky přišlo pět minut před koncem. Hřebřina prošel středem a trefil se přesně do protipohybu Skály 6:3. Následná ústecká power play znamenala jen snížení o jednu branku zásluhou Nikoliče. Na konci mohla ještě Lípa náskok navýšit, ale Novák ani Podrabský prázdnou klec netrefili.

Domácí kormidelník Jiří Stožický po vyhraném duelu netajil radost i úlevu. „Jsme rádi za důležitou výhru, ale také za to, že je tu vánoční pauza, protože náš podzimní program byl hodně náročný, takže si všichni zasloužíme odpočinek."

Florbalisté České Lípu budou moct odpočívat až do dalšího mistrovského zápasu, který je čeká v sobotu 9. ledna od 17 hodin na palubovce týmu Ostravy.

Branky: 2. Daniel Kněžour, 7. Lukáš Mlejnek, 19. Jiří Vlček, 44. Jakub Novák, 47. Petr Procházka, 55. Jan Hřebřina - 27. Jakub Kolstrunk, 30. Josef Novák, 38. Erik Schuschwary, 59. Hynek Nikolič; rozhodčí: Jiří Dolanský - Vojtěch Sýkora; vyloučení: 2:2; využití: 1:1; diváků: 210. Zásahy brankářů: Lukáš Mück 26 Vít Skala 22.

Večer plný dárků podpořil handicapované florbalisty

Florbalisté FBC pořádali tradiční Večer plný dárků. Vynesl 15 000 korun.

Patnáct tisíc korun vynesl další Večer plný dárků, který zorganizoval florbalový klub FBC Česká Lípa. Lidé mohli přispívat v rámci čtvrtečního duelu 1. ligy s Ústím nad Labem a za každý vstřelený gól putovalo z kabiny do sbírky dvě stě korun. Symbolický šek putoval v přestávce po druhé třetině do sportovního klubu Naděje, který funguje pod Denními a pobytovými sociálními službami v České Lípě. „Peníze využijeme na nákup florbalového vybavení pro naše handicapované klienty," říká ředitelka centra Ilona Hummelová. Jak podotkla, florbalu se v klubu Naděje věnuje osm klientů a tento sport tak patří k nejoblíbenějším. „Chtěla bych za celou organizaci moc poděkovat pořadatelům sbírky i všem, kteří přispěli. Máme velkou radost," dodává ředitelka.