Mistrovství světa juniorů a Masters (asociace IFBB) se koná od 9. do 12. prosince v Santo Domingu a Milan Ecler se zde představí jako jediný Čech v kategorii Masters (60 - 65 let).

„Bude to úplně poslední soutěž v mojí kariéře, takže bych chtěl uspět co nejlépe, což znamená postoupit do finále, kam se dostane pouze nejlepších šest závodníků dané kategorie," přiznává s tím, že po návratu z MS se chce tomuto sportu věnovat už jen jako trenér a rozhodčí.

„V České Lípě je několik mladých lidí, kteří mají chuť dělat tento sport aktivně, a právě těm chci pomoci a podpořit je," zdůrazňuje muž, na kterém byste při prvním pohledu nepoznali, že se kulturistikou zabývá už řadu let.

„Přes čtyřicet roků," usmívá se. „V roce 1982 jsem vstoupil do TJ Lokomotiva, oddílu kulturistiky a silového trojboje, který ale v devadesátém roce zanikl, takže pak jsem trénoval už jen sám za sebe," vzpomíná reprezentant České republiky, jenž před rokem na MS ve středoamerickém El Salvadoru obsadil osmé místo.

„Docela mě to mrzelo, protože k postupu do finále jsem měl opravdu hodně blízko. Ale zážitky ze Salvadoru mám pestré. Po celou dobu jsme nesměli vycházet z resortu, kde jsme byli ubytovaní, všude nás hlídali policisté a panovalo takové napětí… Ale letos snad bude v Dominikánské republice klid, proto tam beru i svoji skvělou manželku, která mě v tomto sportu velice podporuje," říká s vážnou tváří českolipský kulturista a pokračuje: „Bez ní bych celé čtyři měsíce, od srpna doteď, rozhodně neměl takovou vůli, abych dodržoval opravdu hodně přísnou životosprávu. Za to, že jsem se na světový šampionát nominoval, vděčím nejvíc právě své ženě."

Milan Ecler s dalšími dvanácti reprezentanty České republiky odlétá do dějiště MS ve středu. Splní si v této poslední vrcholné soutěži jeho bohaté kariéry svůj sen a probojuje se mezi nejlepších šest kulturistů světa?