V nedávné minulosti se o ní psalo často, a to hlavně díky jejím úspěchům na triatlonových, duatlonových a MTB závodech po celé republice. Jenže v poslední době jako by se po ní slehla zem. Všestranná sportovkyně Ivana Loubková ze Cvikova poskytla Deníku rozhovor, ve kterém vše otevřeně vysvětluje. Jejím největším úspěchem v loňském roce 2016 bylo vítězství v seriálu Nova cup.

„Potěšilo mě i deváté místo na mistrovství Evropy v terénním triatlonu a první místo na Author cup v Českém ráji. Ale to je jen to, na co jsem si právě teď vzpomněla. Nebyl snad jediný závod, který bych vyhodnotila špatně,“ říká 37-letá závodnice.

Úspěchů za rok 2016 jste měla zase hodně. Proč jste tedy odmítla nominaci do ankety Nejúspěšnější sportovec Českolipska? Hodně lidí se ptalo, proč vy a vaše sestra Kateřina nejste v nominační listině. Můžete to čtenářům zpětně vysvětlit?

Anketa probíhá v zimním období, kdy je pryč veškerá euforie z úspěšných závodů a člověk při náročných zimních trénincích rychle zapomene na výsledky z léta, a tak už nemáme se sestrou chuť se samy prezentovat. (úsměv)

Za poslední půlrok o vás veřejnost příliš nevěděla. Byla jste zraněná a dala jste si pauzu na rekonvalescenci?

Vůbec jsem nebyla zraněná, ale stalo se to, na co celá naše rodina už léta čekala, jenže právě ve chvíli, kdy jsem měla úplně skvěle natrénováno a ladila formu na první závody. Jsem těhotná.

To je krásné, moc gratuluji! Je toto těhotenství naplánované? A prozradíte, kdo je šťastným tatínkem nastávajícího miminka?

Letos jsme těhotenství neplánovali už právě z důvodu, že byla těhotná sestra Katka, a tak jsme věděli, že by se to vůbec nehodilo. Jak už jsem zmínila, měla jsem přes zimu ideálně natrénováno na další sezónu, v březnu trénink vyvrcholil soustředěním na Lanzarote. Respektive měl vyvrcholit…

Co se přihodilo?

To soustředění se pro mě stalo nehezkým zážitkem. Ještě jsem nic netušila a celých deset dní jsem si neskutečně odtrpěla. Sice jsem odjezdila na kole přesně to, co jsem měla, ale nic navíc. Musela jsem pořád dělat pauzy na jídlo. Jen po něm mi bylo na chvíli dobře… A hned po návratu jsem zjistila, že už mám za sebou druhý měsíc gravidity. Otcem je samozřejmě můj dlouholetý přítel Aleš.

Už víte, zda to bude holčička nebo chlapeček? Bude to atletka, nebo triatlonista?

Měl by to být kluk, zatím ale neplánujeme žádný konkrétní sport, kterému by se měl věnovat, protože bych byla radši, aby měl čas na smysluplné věci, ale sportovat bude, to ano. Narodit by se měl v pátek 13. října, ale udělám vše proto, abych tento den obešla. (úsměv)

Probíhá vaše mateřství bez problémů? Jste zdravotně i psychicky v pohodě?

Pokud odškrtnu ty první tři měsíce, tak teď si připadám, jako bych těhotná ani nebyla. Tedy dokud se nepotkám v zrcadle. No a jediný zkrat nastane vždy ve chvíli, kdy si mám něco obléknout a co mi bylo před týdnem, tak to už musím vyřadit. Přibrala jsem strašně moc a stále to pokračuje. Samozřejmě, že na to nejsem zvyklá, tak se občas vztekám. Ale co se sportu týče, tak se snažím stále něco dělat, třikrát týdně je minimum, běh je tedy ukrutně pomalý, ale na kole to není špatné. Jen do kopce to vůbec nejede. (smích)

Nasnadě je otázka ohledně svatby: bude veselka?

Já mám pocit, že období svatby jsme nějak přešli. Pokud se tak někdy stane, tak asi jen kvůli společnému jménu a až bude klučík chodit, aby nás mohl doprovázet. Ale možná se taky brát nebudeme, to je téma, které nám je zatím cizí. (úsměv)

A co ostatní členové cvikovského klubu. Všichni stále aktivně závodí za TT Cyklorenova? Kdo konkrétně a komu se letos nejvíc daří?

Sestra otěhotněla vloni v srpnu a rodila letos v květnu, takže nemohla ani trénovat, zima byla letos krutá, aby mohla jezdit na kole nebo i běhat, ale chtěla by zkusit teď v létě první závod, akorát to bude zatím na amatérské úrovni. Místo sebe však posílá na závody za náš tým svého přítele Jakuba Conka. I letos za nás závodí duo Tomáš Kolařík a Ita Krafková ze Cvikova, takže jsou naším hlavním tahounem v bězích i v triatlonech a zatím se jim daří pěkně.

Vrátíte se po mateřské dovolené do aktivního sportování vrcholového sportu?

Chtěla bych se vrátit přesně tam, kde jsem přestala. Mám několik vzorů, které to tak mají a funguje to. Neumím si představit, že bych jen pracovala a vychovávala, asi bych nebyla spokojená a zbytek rodiny tím pádem také ne. Když to dobře půjde, mám v plánu začít v prosinci a neměl by tak být problém za další čtyři měsíce něco potrénovat, zázemí mi to umožňuje, tak snad budu zdravotně zdatná.