Autodrom v Sosnové u České Lípy na konci motoristické sezony pravidelně zaplní špičkoví domácí i zahraniční závodníci z rally, rallycrossu a autokrosu. Tradiční Setkání mistrů, které se letos uskuteční 19. a 20. listopadu už po patnácté, každoročně přiláká tisíce fanoušků.

„V letošním roce se nám podařilo do Čech znovu přilákat legendy motorsportu první velikosti, kterými jsou Finové Markku Alén a Marcus Grönholm," říká za pořadatele ze sosnového autodromu Petr Eliáš.

Nadšený Alén

Účastníkovi loňského Setkání mistrů Markku Alénovi se v Sosnové velmi líbilo a byl nadšený ze zdejší atmosféry a velkého množství nadšených fanoušků, kteří jej přišli pozdravit. Tato legenda světového rally a nejlepší jezdec mistrovství světa sezony 1978 si v loňském roce užil souboj ve finálové jízdě s Václavem Pechem jun., kterému nakonec těsně podlehl, čímž si zasloužil obdiv nejen samotného Pecha, ale i dalších rally jezdců a fanoušků v Sosnové.

Hlavní program XV. Global Assistance Setkání mistrů proběhne v neděli 20. listopadu v Sosnové u České Lípy, ale autodrom bude možné navštívit už v 19. listopadu v sobotu, kdy zde celý den budou probíhat volné jízdy účastníků. Nedělní program začíná v 9:00 měřenými tréninky. Po celý den bude na trati autodromu probíhat kvalifikace k postupu do finále, které se odehraje před 16 hodinou. Po celou neděli nebude chybět množství doprovodných a exhibičních programů na trati Autodromu. Ceny vstupného a další informace o organizaci vstupu najdete na stránkách www.autodrom.cz v sekci Setkání mistrů.

Alén se na opakování souboje s Václavem Pechem opět těší, a k tomu přizval svého přítele a další legendu motorsportu, kterou je Fin Marcus Grönholm, dvojnásobný mistr světa v rally z let 2000 a 2002. V současné době je Grönholm uznávaným testovacím jezdcem v rally a podílí se na vývoji nového Volkswagenu Polo WRC pro sezonu 2017.

Markku Alén i Marcus Grönholm se předvedou na Global Assistance Setkání mistrů za volanty vozů kategorie WRC.

Setkání mistrů v Sosnové ale divákům kromě Aléna a Grönholma nabídne další lahůdku, kterou bude účast dvou aktuálně nejrychlejších jezdců Mistrovství Evropy v rally historických automobilů, kterými budou Italové Massimo Pedretti, startující pod přezdívkou „Pedro", a Luigi Battistolli, který závodí pod přezdívkou „Lucky". Tito dva Italové přijedou do Sosnové závodit a bavit diváky s legendárními ostrými Lanciemi skupiny „B", kdy „Lucky" předvede svůj černý speciál Lancia 037 a „Pedro" v české premiéře představí na trati v ostrém tempu dechberoucí Lancii Delta S4 v barvách Martini rally. Fanoušci automobilových soutěží si tak rozhodně přijdou na své.

Nejedno překvapení

Zahraniční hvězdy první velikosti samozřejmě doplní špičkoví soutěžní jezdci, rallycrossaři a autokrosaři z České republiky, a i zde se můžeme těšit na nejedno překvapení a mnoho špičkových jezdců, které vám představíme dále.

„Jsem rád, že se nám podařilo dojednat účast dvou legendárních finských rally závodníků, a pozvat i skvělé závodníky a baviče z Itálie. Očekáváme, že takto špičkově obsazené Global Assistance Setkání mistrů přitáhne velkou pozornost médií i diváků, a proto tomu musíme přizpůsobit i organizaci akce," říká ředitel Autodromu Sosnová Pavel Dušánek.