Co na tom, že ta druhá byla vzdálená padesát metrů a mezi nimi jen propast, ve které se mohl i s autem „rozsekat" na maděru.

Norskému rally jezdci Madsu Ostbergovi se risk vyplatil. Padesát metrů přes sněhové rampy přeletěl a vytvořil tím nový světový rekord. Naneštěstí protože nešlo o oficiálně ohlášený pokus, nemůže být zapsaný do Guinessovy knihy rekordů. To ale čtyřiadvacetiletému Norovi nejspíš nevadí.

Leccos z jeho umění a dovedností teď budou moct vidět i posoudit diváci a fandové automobilového sportu na Českolipsku. Aktuálně čtvrtý jezdec Mistrovství světa WRC a letošní vítěz Portugalské rally Mads Ostberg totiž bude největší hvězdou Rally Bohemia, jejíž jedna část – super erzeta – proběhne v Global Assistance Racing Aréně v Sosnové u České Lípy.

„Dorazila nám jeho přihláška. Na Rally Bohemia bude Mads Ostberg startovat s vozem Ford Fiesta RRC, který bude mít na závodech v Česku premiéru, dosud tu nikdy nestartoval," uvedl za organizátory Petr Eliáš, tiskový mluvčí Rally Bohemia.

„Se svým tradičním vozem Ford Fiesta RS WRC startovat nebude neboť vozy kategorie WRC totiž v mezinárodním mistrovství ČR startovat nesmí. Vůz, se kterým tu pojede, je na pohled téměř identický, oproti WRC má ale restriktor sání vzduchu s menším průměrem a tudíž i nižší výkon."

Slavnostní start 39. Rally Bohemia proběhne už v pátek 13. července, ale na rychlostní zkoušky se soutěžící vydají až v sobotu a v neděli. Součástí sobotní první etapy bude měřený úsek s názvem Chloudov a poté nejdelší rychlostní zkouška Rally Bohemia Sychrov, Dneboh a Vinec. A celou první etapu v sobotu uzavře právě speciální program na autodromu v Sosnové.

„Diváci tu budou moci sledovat zápolení vozů na atraktivní paralelní rychlostní zkoušce, kde nebudou chybět ani před tribunami nově umístěné skoky," řekl Petr Eliáš. „Bude zde také poslední šance vidět v akci legendární rally vozy Historic Show, která je připravena jen na první etapu rally."

Norská hvězda Mads Ostberg začal svou závodnickou kariéru již v 16 letech v amatérských rally, ale už od sedmnácti let seděl za volantem vozu WRC. Jednalo se o Subaru Impreza WRC. V roce 2011 přesedlal Mads na značku Ford, které je věrný dodnes a závodů mistrovství světa se zúčastňuje s vozem Ford Fiesta RS WRC. Jeho spolujezdcem je Jonas Andersson ze Švédska. Mads Ostberg má na svém kontě v současné době celkem 46 startů v mistrovství světa, kde startuje za tým Adapta World Rally Team.

„Už několik měsíců jsem v kontaktu s Johnem Hauglandem, který mi pomáhal najít vhodnou soutěž, kde bych mohl testovat a zlepšit svoje dovednosti na asfaltu. John mi doporučil Rally Bohemia, a proto zde budu startovat," vzkázal Nor do Česka. „Zkušenosti ze startu na této rally využiji na dalších asfaltových soutěžích včetně Německé Rally. Na start Rally Bohemia se těším, ale netroufám si odhadnout výsledek."

Po sobotní části čekají v neděli na Rally Bohemia na jezdce průjezdy Jizerskými horami v lokalitách Návarov a poté Rumburk a Smržovka. Celou Rally Bohemia pak uzavře městská rychlostní zkouška v Mladé Boleslavi, která se vrátila do přibližně stejné podoby, jakou diváci zažili před třemi lety.

Šílený Nor Mads Ostberg letos pokořil světový rekord a vyhrál Portugalskou rally. Už za dva týdny pojede také na autodromu v Sosnové.

Michael Polák