Tento nepřetržitý zápas v košíkové trval letos dvanáct hodin a pořádalo jej občanské sdružení Asociace Amatérských Sportovců Českolipska (AASČ).

Takto náročné utkání samozřejmě důkladně prověřilo kondici i morálku všech hráčů, rozdělených tentokrát do týmů pod názvy Horňáci a Dolňáci. Hned od začátku o osmé hodině ranní byl zápas vyrovnaný a družstva se celé dopoledne přetahovala o vedení.

Odpoledne se přece jenom odpoutali Horňáci a jejich náskok činil až padesát bodů. Jenže jak ukázaly předešlé ročníky, ani takový rozdíl ještě nezaručuje celkové vítězství a rozhoduje se často až v poslední hodině. Před tou Dolňáci snížili ztrátu na pouhých osm bodů a po strhujícím závěru o pět bodů zvítězili. Ukazatel se zastavil na skóre 1077:1072. Pro zajímavost dodejme, že před třemi lety bylo utkání ještě vyrovnanější a skončilo 1332:1330.

Do maratonu se zapojilo bezmála osmdesát aktivních účastníků, a to nejen z Českolipska, ale také z jiných okresů a krajů. Potěšující byl velký počet diváků, kteří si přes den a zejména k večeru našli cestu na tribunu. Současně s předáním poháru vítězným Dolňákům proběhlo také rozdílení cen v individuálních kategoriích.

Nejdelší hrací čas, a to dvě hodiny a šest minut, naměřili organizátoři Lukáši Onderkovi. Nejlepšími střelci se stali Tomáš Beran a Jan Hruška se 103 body a mezi ženami vynikla Linda Tesaříková, která zaznamenala 69 bodů.

Věkový rozdíl mezi nejstarším a nejmladším účastníkem činil přes čtyřicet let. Dalším zajímavým statistickým údajem je fakt, že počet bodů na všech ročnících basketbalového maratonu dosáhl čísla 25 532. Večer pak po sportovní části přišla na řadu společenská fáze se živou hudbou a vystoupeními samotných účastníků.

Další informace o občanském sdružení Asociace Amatérských Sportovců Českolipska a o akcích, které pro všechny sportovní nadšence pořádá, lze nalézt na stránce www.aasc.cz. Na této stránce také bude možné přihlásit se k účasti v Tříkrálovém maratonu pod bezednými koši 2016.

Michal Prokop