Rodina mužstev složených z florbalových nadšenců nejen z Českolipska se letos opět rozrostla po loňské premiéře v obnoveném formátu neregistrované soutěže se letos doplnila soupiska o dvojici velmi zajímavých týmů osobnosti FBC, trenér Jiří Stožický a kapitán A-mužstva Lukáš Mlejnek, vedly do těžkých bojů družstvo složené ze štamgastů hlavního partnera soutěže Sportbar Galaxie a po letech rekreačního hraní si zápolení rozhodla vyzkoušet také parta profesionálních českolipských Hasičů.

Oba celky rozhodně přenesly do soutěže nováčkovské nadšení, ale i kvalitu a výsledkem bylo mnoho gólů a emotivních situací na palubovce ZŠ Partyzánská.

Paradoxně nejvíce zklamaným účastníkem soutěže byl loňský nováček Fehrer Bohemia tým, který v závěru loňské ligy dokázal zatápět i favoritům, se po odchodu několika opor a v rostoucí konkurenci soutěže jen marně pokoušel navázat na dřívější výkony. V černožlutém dresu většinou nedostával produktivní Lukáš Rott dostatečnou podporu od svých spoluhráčů. Nakonec z toho bylo poslední sedmé místo. Ve čtvrtfinále play-off tak Fehrer šel na favorizované Radiáky a ti mu vystavili pro letošek definitivní stopku.

Na předposledním místě skončil tentokráte tým Ostřílených harcovníků, vítězů loňské základní části. Tentokrát se družstvo, jehož jádro tvoří mladá novinářská krev v českých sportovních médiích, ovšem jen málokdy sešel v kompletní sestavě (znát byla především absence loňského krále produktivity Mezlíka) a i přes solidní finiš to již na výraznější posun v tabulce nestačilo a tak ve čtvrtfinále na Harcovníky čekali mladíci z Lososů na roštu. Po tuhém boji, kdy základní hrací čas na určení postupujícího nestačil, rozhodl Černák o těsném postupu Lososů a Harcovníci stejně jako loni na vytoužené medailové stupně nedosáhli.

Již zmiňovaní nováčci Galaxie a Hasiči ukončili soutěž na pátém, resp. čtvrtém místě a klíč v nasazení pro play-off je tak svedl proti sobě. Hasiči vedení produktivním synem jeho z nich Radkem Matějíčkem ml. potvrdili skvělou druhou polovinu soutěže a Galaxii s nebezpečným Mlejnkem vyřídili v poměru 14:7. V semifinále je ale čeká vítěz základní části Slaného Ursus a uvidíme, který ze soupeřů dokáže vnutit tomu druhému svůj styl hry.

Na třetím místě po základní části skončili Lososy na roštu. Tým pod vedením Martyho Nerada loni došel senzačně až do finále, ale letos zažil nepovedený start, který ovšem vykompenzoval podobně jako Hasiči skvělým závěrem. Do semifinále postoupil nejtěsnějším výsledkem a nyní na něj čekají v repríze opět Radiáci.

Ti zažili pohodovou sezonu, kdy kostru týmu Gembecové Vaněk Knapčík v poli doplnily dvě zkušené florbalistky Motejzíková, Gabrielová a také díky překročení veteránské laťky stále aktivní hráč a-týmu FBC Motejzík. Semifinále s Lososy tak bude opět přehlídkou zkušenosti na jedné straně a florbalového mládí.

Vítězem základní části se stal po právu DvB Traktor Banátský česnek Romania Ursus echipa. Loni se tým trápil díky zdravotní absenci kapitána Slaného, a tak jeho konečné vítězné tažení vyřazovacími boji bylo senzací. Letos ovšem Slaný v kombinaci s parťáky Dubnem, Beránkem a Kuncou, doplněni florbalistkami ze "Slaného gangu", opanoval tabulky produktivity a kromě Radiáků neměl v měření s ostatními týmy konkurenci.

V semifinále na Ursus echipu čekají Hasiči, což bude pro úzký „rumunský" kádr výzva. Zopakuje se jejich vítězná jízda? To bude známo až po finálových bojích.