„Tímto bych chtěl pozvat širokou veřejnost na skvělý večer plný tvrdých MMA soubojů (bez pravidel) nejen mužů, ale i žen,“ předesílá Michal Filipovič, manažer mladoboleslavského oddílu, jenž úzce spolupracuje právě s klubem Aranha team a spolu s ním páteční Bohemia ring „6“ pořádá.

Oslovili jsme proto i trenéra novoborského týmu Pavla Štefka, a položili mu několik otázek

Můžete prozradit, jak dlouho funguje váš oddíl, kdo ho založil a kolik má momentálně členů?
Náš Aranha team byl založen asi před sedmi lety a v průběhu této doby měl mnoho členů, ale aktivních zápasníků bylo asi kolem dvaceti. Přece jenom se jedná o velmi tvrdý sport a jen málo trénujících lidí se odhodlá zápasit v kleci nebo ringu.

Tohle já osobně chápu. Ale jakých největších úspěchů za tu dobu jste s klubem dosáhli?
Náš klub se nesoustředí pouze na MMA zápasy, ale i na grappling, Brazilian Jiu Jitsu, Sambo a v poslední době na box a kickbox. Největších úspěchů jsme dosáhli asi na poli grapplingu, sambě a Brazilian Jiu Jitsu. Máme mezi sebou několikanásobné mistry republiky, vicemistry Německa , Evropy i světa. Co se týká MMA zápasů, jsou to jednotlivé boje, a momentálně neexistuje žádná světová asociace, v níž by se dalo zápasit o titul mistra světa. Pravda taky je, že po jednom MMA boji se zápasník může třeba měsíc zotavovat. A nebo je po dvou třech ranách do soupeřova obličeje vítězem, a to během pár vteřin. (úsměv).

Můžete prozradit, co vás i vaše členy klubu na tomto sportovním odvětví láká nejvíce? Každý ví, že se jedná o hodně tvrdý, bolestivý sport, při němž teče krev. Nebo se mýlím?
Popravdě říkám: nic racionálního to není. Tělo vás bolí při tréninku, je nepočítaně zranění a dvouměsíční příprava je během několika minut pryč. Ale přiznám se, že je to trochu jako droga. Život bez tréninků a zápasení je pro nás trochu prázdný. Když mě mlátí doma žena, tak to není ono. (smích)

Už právě kvůli tomu bych já osobně do ringu nešel.. Nicméně tento pátek chystáte další akci s názvem Nord Bohemia ring. Na co se mohou diváci těšit nejvíc?
Pokud se vše povede, což si moc přejeme, uvidí asi osm zápasů bez pravidel, což jsou souboje MMA, dále jeden ženský boxerský zápas a jeden ženský dle pravidel grapplingu (chytání a ovládání soupeře bez využití úderů, pozn. autora).

Kolik bojovníků se zde představí a odkud jsou?
Na tomto večeru bude pouze české zastoupení. Zasáhla i nás finanční krize. (úsměv)

Můžete neznalým čtenářům, včetně mě, popsat, jaký je soutěžní systém u takovýchto akcí? Kdo určuje dvojice soupeřů, kteří proti sobě nastoupí?
Tak tady probíhají pouze jednotlivé zápasy, které skládáme dohromady podle váhových a výkonnostních kategorií. Ty váhové jsou podobné jako v boxu. Samozřejmě, že borec s deseti souboji, jež má ve své kariéře za sebou, nenastoupí proti nováčkovi, který jde do prvního nebo druhého zápasu. Také zde rozhodují zkušenosti borců v jiných bojových disciplínách, jako jsou samba, box , grappling a podobně.

Prozraďte, jak a kde se na podobné závody připravujete?
Náš Aranha team sídlí v Novém Boru, kde máme velmi kvalitní zázemí. A dnes je pro nás druhým domovem, jestli se to tak dá říct, lovosický Schejbal gym, kde pod vedením Milana Schejbala doháníme tréninky v boxu a kickboxu, a to po boku takových osobností, jako je Luboš Šuda, držitel titulu Evropské unie, a dvojnásobný mistr světa v kickboxu Jirka Bursa. Mohu k tomu ještě říct, že pokud by měl někdo zájem o trénink v tomto sportovním odvětví, získá více informací na naší klubové webové adrese www.aranha-team.com.