Ve městě Herzberg (Ester) se konalo mezinárodní mistrovství Německa v powerliftingu pod hlavičkou organizace UPC. Ta v Německu zastupuje federace WUAP, WPC A GPC.

Na Mistrovství se sjely bezmála tři stovky soutěžících z celého Německa, ale i několik závodníků z Rakouska a sedmičlenná výprava novoborského SK Metalpower.

Jako první během třídenního maratonu startoval v benchpressu Jiří Barnet, jenž se úspěšně popasoval se 130 kg. Neúspěšně se pokoušel zdolat 140 kg, které v tréninku zvládá, ale nyní byly nad jeho síly.

O poznání lépe si vedl jeho syn Juraj Barnet, který si na své konto připsal 175 kg a jen těsně nedotlačil 180 kilo.

Posledním benčařem byl Lukáš Kremsa, který skrz trému i kvůli technickým chybám zachraňoval posledním pokusem.

Mezi teenagery se na soutěžní pódium v silovém trojboji postavil Robin Hejl, který zaznamenal hned 9 platných pokusů a posunul si hodnoty osobních rekordů. V podobném duchu se prezentoval i mladík z České Lípy Lukáš Seifert, když absolvoval hned 8 platných pokusů a posun v soutěžním maximu.

Velmi pěkná čísla si na své konto připsal čerstvý junior David Mahovský. Přesto, že sám váží necelých 80 kilogramů, pokořil v dřepu činku o váze 300 kg! V benchpressu si pak lehce poradil se 170 kg a v mrtvém tahu s 250 kily.

Vrcholem letošního mistrovství Německa však byl výkon Václava Češky, který se ukázal ve výborné formě a zaznamenal nejvyšší trojboj soutěže. Do letošní sezony si hned v prvním závodě připsal úspěšný dřep s hodnotou 430 kg. V tlaku na lavici zapsal 260 kg a na mrtvý tah zatáhnul úspěšně 330 kg. Výsledkem je pokoření magické hranice jedné tuny, a to hned o 20 kg!

Ve Václavovi dřímá obrovský potenciál a zejména v benchpressu se dá očekávat posun čísla 1020 vzhůru.

Dalším závodem, kde se SK Metalpower Nový Bor představí, bude mistrovství České a Slovenské republiky v silovém trojboji ve slovenské Galantě (1. 2. května). Zde bude o nominaci na ME a MS bojovat hned 11 členů úspěšného novoborského oddílu.

Karel Koldovský