Český pohár starších žáků ve volejbale (ČP), nejkvalitnější tuzemská soutěž v této kategorii, pokračoval po kvalifikaci 3. kolem.

Nejlepších osm družstev z české skupiny hrálo v České Lípě, další skupiny se konaly v Českých Budějovicích, Ervěnicích, Frýdku-Místku a Novém Jičíně.

Do české části ČP se kvalifikovalo 23 nejlepších družstev z Čech. Ty byly rozděleny podle výsledků v kvalifikaci do třech skupin (A, B, C). Systém soutěže se radikálně změnil. Úvodní tři kola se hrají odděleně v české (23 týmů) a moravské skupině (16). Následně nejlepších 12 týmů z Čech a 12 týmů z Moravy bude pokračovat ve finálové účasti v ČP (tři turnaje). Na každém turnaji vždy poslední dva celky ze skupin sestupují a první dva týmy ze skupin postupují. Každé místo je bodováno a pak zvítězí družstvo, které dosáhlo v součtu nejvíce bodů.

Jasná vítězství

Družstvo Loko Česká Lípa hrálo v české části v elitní skupině A, kde mělo již před tímto kolem prakticky zajištěnou účast v elitní skupině A (nejlepších osm týmů z celé ČR).

Šlo tedy především o potvrzení kvality a prestiž. Domácí prostředí, diváci a bojovný výkon, to vše se na výsledcích samozřejmě projevilo. Šest soupeřů z české špičky českolipský tým jednoznačně porazil se ztrátou jediného setu. V posledním utkání se opět střetly dva neporažené týmy: ČZU Praha a Loko Česká Lípa, přičemž jasným favoritem bylo družstvo ČZU Praha.

Drama s ČZU

Samotný zápas byl velmi vyrovnaný a opět dospěl až do tie-breaku. Obě družstva předváděla špičkový volejbal této kategorie a není divu, vždyť téměř polovina hráčů reprezentuje ČR. Domácí měli dvakrát mečbol a sahali po vítězství. Bohužel se to nepovedlo a soupeř hned první mečbol po chybném výroku rozhodčího proměnil. I tak byla na straně domácích velká spokojenost s předvedeným výkonem.

„Mě osobně velmi potěšilo hodnocení třech mých bývalých odchovanců, kteří okusili profesionální volejbal. Hodnotili totiž výkon obou soupeřů velmi vysoko. Jsem přesvědčen, že některá jména v budoucnosti ještě uslyšíme a některé tváře budeme sledovat na televizních obrazovkách," konstatoval trenér Lokomotivy a ředitel ZŠ Lada Jaroslav Javůrek.

Dobrá spolupráce

Hodnocení trenéra Jaroslava Linharta: „Naše áčko odehrálo turnaj skvěle. Základ družstva tvoří hráči Loko Česká Lípa, tým je doplněn třemi mladíky Dukly Liberec. V praxi se tak ukazuje výborná spolupráce mezi TJ Lokomotiva Česká Lípa a Duklou Liberec. V kategorii starších žáků hostují v Lípě Martin Šábrt, Matouš Drahoňovský a Lubomír Staněk, syn našeho bývalého reprezentanta Luboše Staňka. Dařilo se zejména oporám týmu, smečaři Tomáši Hendrichovi a oběma reprezentantům Janu Pavlíčkovi a nahrávači Jirkovi Srbovi. Pochválit je třeba celý tým za nadšený a bojovný výkon."

V celorepublikové soutěži (ve skupině A) budou hrát tyto týmy: Lokomotiva Česká Lípa, ČZU Praha, Orion Praha, Kometa Praha, SKV Brno, Sokol Brno, SŠSK Beskydy Frýdek-Místek a TJ Sokol Česká Třebová.

Soutěže se zúčastnilo také béčko českolipské Lokomotivy, jež v Ervěnicích obsadilo konečné 3. místo za 3 vítězství a 3 porážky), ale mezi nejlepších dvanáct týmů z Čech se neprobojovalo a v letošním Českém poháru končí.

Pořadí ve 3. kole ČP

1. ČZU Praha
2. Lokomotiva Česká Lípa
3. Kometa Praha
4. VK Příbram
5. Orion Praha
6. SKV Kolín
7. SKV Ústí nad Labem
8. SK Prosek Praha

Sestavy LokoA-tým: Jan Pavlíček, Jiří Srb, Tomáš Hendrich, Martin Šábrt, Matouš Drahoňovský, Lubomír Staněk, Daniel Hůla a Vojtěch Ryšavý. Trenéři: Jaroslav Linhart, Jaroslav Javůrek.
B-tým: Jan Brázda, Jakub Šíša, Matyáš Kuchař, Vlastimil Buday, Oskar Battulga, Petr Borský, Petr Adam. Trenér: Tomáš Kuchař.