Již potřinácté byl součástí sportovního dne města ve Stráži pod Ralskem turnaj v bleskovém šachu.
Letos poprvé se turnaj hrál i jako krajský přebor v bleskovém šachu v kategorii jednotlivců, žen a do 20 let a možná i proto se pod Ralsko sjelo rekordních 72 šachistů nejen z Libereckého, ale i Ústeckého a Středočeského kraje a z Prahy. Malý sál v kulturním domě tak byl obsazen do posledního místečka, ale stísněná atmosféra se na úspěšném průběhu projevila spíše kladně - soupeři k sobě měli blíže. K ideálním podmínkám turnaje přispěly i sponzorské příspěvky od strážských firem a. s. MEGA, a. s. OMA CZ a s. r. o. ALBENA, a tak účastníci byli spokojeni i s cenovým ohodnocením svých výkonů.
Vyrovnané startovní pole slibovalo zajímavé souboje, ale nakonec se překvapivě bojovalo jen o druhé místo. Systémem start cíl totiž všem soupeřům unikl teprve 19letý Jan Vrána (1. Novoborský ŠK) a ziskem 15 bodů ze 17 partií se stal nejen vítězem turnaje, ale také krajským přeborníkem mezi jednotlivci i do 20 let. I další pořadí si dle očekávání rozdělili členové obou extraligových týmů z Libereckého kraje v pořadí Zdeněk Maršálek (13,5 bodů, Zikuda Turnov), Miroslav Boreš (13,5, 1. Novoborský ŠK), Josef Kopal (13, Zikuda Turnov) a Břetislav Dalecký (12,5, 1. Novoborský ŠK), na 6. místě se umístil neextraligový František Hostička (10,5, Spartak TOS Žebrák), 7. Vladimír Vltavský, 8. Ondřej Sejkova (oba Zikuda Turnov a 10,5 bodu), na 9. místě krajská přebornice Lucie Jínová (10, 1. Novoborský ŠK) a 10. Jiří Kadeřábek (10, Jiskra Tanvald).
Letos byla nebývale silně obsazena i kategorie do 15 let, což při 14 účastnících přineslo napínavý souboj o čelní místa až do posledních okamžiků. Nakonec o pořadí na prvních místech muselo při rovnosti 8,5 bodů rozhodovat pomocné hodnocení, které bylo nejpříznivější pro Daniela Bradáče (Lokomotiva Liberec), se druhým místem se tak musel spokojit Filip Třešňák (TJ Krásná Lípa) a se třetím domácí Pavel Mrlík (UD Hamr). Nepopulární bramborová medaile zůstala Aleši Suchomelovi (8, Desko Liberec), 5. a 6. místo obsadili sestry Jínovic (ZŠ Tyršova Česká Lípa) v pořadí Denisa (7,5 bodů) a Simona (7 bodů).

Další zprávy z regionu najdete zde