V loňské sezoně vstoupilo družstvo 1. Novoborského šachového klubu premiérově do nejvyšší soutěže šachových družstev. A přes určitá zaváhání vybojovalo nakonec 2. místo a účast na Evropském klubovém poháru, kde skončilo ve vynikající konkurenci bohatých ruských, postsovětských a západních klubů na senzačním 14. místě. To vše ale již neplatí, protože v polovině listopadu byl zahájen nový extraligový ročník.
I v letošním roce je soutěž velmi vyrovnaná – zhruba polovina celků aspiruje na boj o medaile, druhá šestice týmů spíše na boje záchranářské. „Naše družstvo, posílené v létě na druhé a třetí šachovnici o slovenskou dvojku, velmistra Jána Markoše a českou pětku Jiřího Štočka, by rádo zaútočilo nejen na medaile, ale i na výsostné postavení trojnásobného mistra republiky z Pardubic. A zatím se nám to, zdá se, daří,“ uvedl jeden z hlavních představitelů klubu Petr Boleslav
Los byl k novoborským šachistům poměrně příznivý, když jim „nadělil“ tři víkendy doma a pouze dva „venku“.
„Už vloni jsme jako nováček přišli do soutěže s novinkou – živým internetovým přenosem partií – a ani nyní jsme nechtěli zůstat pozadu. Připravili jsme v Grand hotelu Pražák skvělé prostředí nejen našim hráčům a hostujícím družstvům, ale i všem šachovým příznivcům a divákům,“ upřesnil Petr Boleslav.
Kromě pohledu do samotné hrací místnosti mohli totiž diváci všechny partie sledovat promítané ve vedlejší místnosti, a to s komentářem jak pro odborníky, tak laiky, a to třeba u kávy.
„Soutěž jsme zahájili předehrávkou s Turnovem, se kterým tvoříme cestovní dvojici, neboť se hrají dvě utkání během víkendu vždy u geograficky blízkých soupeřů.“
Podle P. Boleslava je Turnov velmi nepříjemný celek plný velezkušených hráčů, např. bývalá československá jednička Lubomír Ftáčnik či olympionik Jiří Lechtýnský. „Na předních deskách má krom Ftáčnika i další zahraniční posily – německého supertalenta Falko Bindricha a Ukrajince Sergejeva.“
Zápas Novoborští ale skvěle takticky zvládli a vytěžili 3 výhry bílými figurami a jedinou prohru černými.
Regulérní úvodní dvoukolo jim nadělilo dva rozdílné soupeře: Zlín, který je letos řazen mezi adepty sestupu, a Frýdek –Místek, loňský úspěšný nováček, který před sezonou ještě posílil.
Zlín, jehož největší hvězdou je aktuální mistr ČR Tomáš Polák, se dlouho držel a zápas se rozhodoval až v infarktových časových tísních. Z nich ale vyšli domácí hráči jednoznačně lépe a nakonec si zapsali vysokou výhru 6:2.
Frýdek–Místek je znám především díky svojí Beskydské šachové škole – nejúspěšnějšímu centru šachové mládeže. A právě kvůli této své bohulibé činnosti vyslal do Nového Boru (a Turnova) poněkud oslabené družstvo. „Došlo totiž ke kolizi s mistrovstvím světa mládeže, kde mají Frýdečtí několikanásobné zastoupení.“ I přesto budila jeho sestava patřičný respekt – vepředu cizinecká legie v podobě dvou běloruských reprezentantů a Poláka Antoniewského, za nimi nejlepší česká šachistka Jana Jacková a řada talentovaných juniorů. „Zápas pro nás dlouho nevypadal moc dobře – krom remízových pozic jsme stáli na dvou šachovnicích hůře a pouze na jedné lépe. Nakonec Jana Jacková dokázala, proč je nejlepší naší šachistkou a odvezla si z Boru skalp velmistra Marka Vokáče. Antoniewski ale přivyhranou pozici pokazil a byl rád za remízu. Boráci pak bodovali vzadu proti juniorům – Klíma dotáhl partii s Holeksou a partií, která nakonec rozhodla o 3 bodech pro nás, byla výhra Pavla Šimáčka nad Tomášem Dvořákem.
A další radostné zprávy přišly z ostatních „stadionů“ – v sobotu zaváhala Mahrla Praha v čele s českou jedničkou Davidem Navarou, když pouze remizovala s Grygovem, a v neděli mistrovské Pardubice dokonce podlehly vloni bronzové Ostravě. „A právě ta, spolu s Třincem, je naším příštím soupeřem. Proto fanoušky prosíme, aby nás přišli podpořit o prvním prosincovém víkend do Grandu. Fandit mohou i na chatu k on-line přenosům partií na adrese www.novoborsky.cz,“ vyzývá Petr Boleslav šachové fandy na sobotu od 10 hodin.

Další zprávy z regionu najdete zde