Českou republiku zde mimo další závodníky reprezentovali i borci z oddílu SK Metalpower Nový Bor, trojbojaři kteří splňovali nominační limity pro tuto soutěž. Již tradičně měl oddíl v české reprezentaci značné zastoupení, vypovídající o kvalitách klubu a silné základně právě v Novém Boru.

Prvním želízkem v ohni byl ve středu 12. června předseda oddílu a trenér Karel Koldovský, který reprezentuje ČR v tlaku na lavici (benchpressu), zakládal na váze 260 kilogramů v kategorii Masters 40-44 let do 125 kil. Bohužel Koldovskému okolnosti příliš nepřály a nepodařilo se mu zatlačit ani jeden platný pokus ze tří, a ze soutěže tak vypadl.

Těžko říci co mohlo být příčinou nezdaru, vzhledem k intenzivní přípravě závodníků, avšak 40 stupňové teploty v hale se projevily. Karel Koldovský bude absolvovat reparát v podobě obhajoby dvou titulů Mistra Světa v bench pressu v září 2013 v Německu.

Silový trojboj

Další nastoupili v soutěži (pátek 14. 6.) dva naši dorostenci, nováčci Pavel Kacafírek a Robin Hejl, soutěžící v kategorii 16-17 let. Kacafírek si odnesl v kategorii do 67,5 kg zlato za celkový výkon 255 kg, stejně jako Hejl v kategorii do 75 kg za výkon 260 kg. Robin a Pavel zatím soutěží bez speciálního vybavení pro silový trojboj, tedy RAW, a je na nich vidět pozitivní vývoj směrem kupředu s každým dalším tréninkem pod dohledem profesionálů.

Spolu s dorostenci závodil tentýž den i místopředseda oddílu Pavel Vacek, který soutěží v kategorii junior do 125 kg. Vacek nastoupil po tříleté pauze ve vrcholné formě s cílem atakovat 1. místo a brát titul. Na dřepu úspěšně zapsal druhým pokusem 280 kg, které ho znatelně posunuly blíže k cíli.

Bohužel možná stejné okolnosti jako u Koldovského rozhodly, že se Pavlovi v bench pressu, 170 kilogramů, nepodařilo úspěšně zapsat ani jeden platný pokus ze tří, a proto ze soutěže také vypadl. Vacek se tedy nyní připravuje spolu s dalšími na mistrovství světa v Eilenburgu (Německo), které se koná 24.-29. září, kde slibuje předvést se v ještě lepší formě a přivézt titul.

Skvělá Rovná

Další soutěžní den nastoupili v kategorii OPEN (24-39 let) hned čtyři členové oddílu. Klání odstartovala jediná členka oddílu v kategorii do 75 kg a zároveň jedna z nejlepších trojbojařek světa Monika Rovná, která se předvedla v opravdu výborné formě a soupeřky nechala značně pozadu.

V první disciplíně sklízela ovace za dřep 215 kg, v tlaku na lavici se jí podařilo druhým pokusem zatlačit 105 kg. V žádné z těchto disciplín nepředvedla svá maxima, avšak šetřila síly na závěrečnou 3. disciplínu mrtvý tah, kde třetím pokusem posunula hranici světového rekordu a zapsala 205,5 kg. Umístila se s přehledem na 1. místě za total 525 kg a odvezla si titul mistryně Evropy.

Další nastoupili v lehčích kategoriích Zdeněk Hrach a Jiří Pěnička. Hrach letos absolvoval z osobních důvodů teprve svou 1. soutěž a za celkový výkon 595 kg bral stříbro v kategorii do 82,5 kg. Na dřepu zdolal 220 kg, v bench pressu zatlačil 160 kg a na poslední disciplíně, mrtvém tahu, zapsal 210 kg.

Jiří Pěnička nastoupil na ME motivován svým nezdarem na MČR, kde si zranil loket při tlaku na lavici. Startoval v kategorii do 90 kg, kde pokořil na dřepu 220 kg, v tlaku zapsal 135 kg a na mrtvém tahu podal výkon 215 kg. Celkově se tak ve své kategorii výkonem 570 kg umístil na slušném 4. místě.

Vaško má titul

Posledním závodníkem klubu byl Martin Vaško, nejsilnější člen oddílu závodící v kategorii nad 140 kg. Martin byl připraven podat své vrcholné výkony, ale okolnosti na dřepu a mrtvém tahu tomu chtěly jinak. Vaško prvním pokusem na dřepu zdolal 365 kg, na 2. pokus si nechal naložit rovných 385 kg, avšak v průběhu dřepu došlo k poranění zad a Martin činku nepokořil, další pokus pro jistotu vynechal.

Dařilo se mu však velmi v tlaku na lavici, kde posunul svůj dřívější světový rekord a výborně zatlačil 235 kilogramů. V mrtvém tahu se však naplno ozývaly bolesti zad a Martin zvedl druhým pokusem 275 kg, a 3. pokus na 300 kg, které jinak běžně zvládá již nezatáhl. Celkový výkon 875 kg však s přehledem stačil na Vaškovo prvenství a zisk titulu mistra Evropy.

Velmi zdařilou výpravou, kterou sice provázela dvě velká zklamání v podobě vypadnutí reprezentantů Koldovského a Vacka, klub prokázal svou vysokou úroveň. Dřina, kterou novoborští siláci několikrát týdně podstupují, aby podali co nejlepší výkony na světové úrovni, se opět vyplatila.  (vac)