Běžky ani hůlky zřejmě nebudou potřebovat účastníci tradičního Silvestrovského běhu, který na poslední den v roce chystá oddíl běhu na lyžích SKI Polevsko. Stejně jako loni nepřeje prvnímu závodu sezony počasí, nedostatek sněhu však nebrání tomu, aby se na Polevsku v sobotu sportovalo.

„Pravděpodobně se bude opět jednat o běžeckou variantu a ne o běh na lyžích. Definitivně rozhodneme ve čtvrtek dopoledne," říká Jan Šmíd ze SKI Polevsko. Na běžkách se na Silvestra běželo naposledy předloni, kdy bylo sněhu dostatek.

Závod i pro děti

Silvestrovský běh je tradiční tečkou za kalendářním rokem a zároveň prvním závodem zimní sezony polevských běžkařů. Koná se na běžeckých tratích v okolí Polevska a Jedličné jako závod v běhu nebo běhu na lyžích v závislosti na sněhových podmínkách. Letošní závod je vypsán pro devět věkových kategorií.

Jako první odstartují v 10 hodin od Kapličky mezi Polevskem a Práchní děti, na které čeká půlkilometrová trať. Ženy budou závodit na čtyřkilometrové trati, juniory a muže čeká závod na šest kilometrů. Prezentace závodníků proběhne od 8:30 do 9:30 na Obecním úřadě v Polevsku. „Závodní okruh v délce cca dva kilometry vede od Kapličky k horní stanici vleku kolem Polevského vrchu a zpět ke Kapličce," dodává Jan Šmíd.

Pět akcí

Oddíl běhu na lyžích chystá na letošní sezonu celkem pět tradičních závodů na běžkách. Po Silvestrovském běhu čeká závodníky v druhé půlce ledna Polevská lyže zaražená do seriálu Lužický horal. Vítěz závodu je každoročně zaznamenán na zlatou lyži, legendární symbol závodu. První týden v únoru bude patřit nejtěžšímu závodu v Lužických horách Lužické třicítce. Na výběr je ze dvou tratí na 10 a 30 km.

„Lužická 30 představuje výzvu pro každého běžkaře pro svoji náročnost, délku tratě i technickou trať. Je opravdovou lahůdkou mezi akcemi polevských běžkařů," říká Jan Šmíd.

Lyžařský sprint o pohár města Nový Bor se bude konat 18. února na cyklistickém areálu v Novém Boru. Na novoborském náměstí pak 11. března proběhne recesistický závod Historická lyže, který je součástí Masopustu v duchu karnevalu.

Prohlídky tratí

Pro letošní sezonu si polevští běžkaři přichystali jednu novinku. „Pokud sněhové podmínky dovolí, proběhne v týdnu před každým závodem prohlídka trati. Zájemcům doporučíme co a jak namazat, poradíme s technikou i s výběrem lyží, předvedeme skútry a techniku k úpravě tratí. Vše přímo v terénu na lyžařských tratích na Polevsku, u lyžařské boudy na Jedličné, nebo na bývalém cyklistickém areálu v Novém Boru," prozrazuje Jan Šmíd.

Akutální info o závodu ZDE