Až v závěrečném utkání základní části 1. ligy našli svého přemožitele. Českolipští florbalisté poprvé v letošním roce prohráli, v sobotu na domácí palubovce padli s Litvínovem 4:5, čímž ztratili teoretickou šanci posunout se na výhodnější „stříbrnou" příčku tabulky.

Druhé Znojmo si svou pozici pohlídalo, vyhrálo 7:4 v Pelhřimově, a tak o pořadí prvních čtyř mužstev bylo rozhodnuto. Zdaleka ne však o jejich dalších soupeřích pro čtvrtfinále play-off.

O nich se rozhodovalo až v neděli pozdě večer, a to vlastní volbou. Suverén základní části, Sokol Pardubice, měl po nečekané porážce od Ostravy (2:7) výhradní právo zvolit si soka z 5. a 8. pozice konečného pořadí jako první. A rozhodl se pro Litvínov. Druhé Znojmo „sáhlo" pro Hattrick Brno.

„Na nás zbylo Kladno a Královské Vinohrady. Nakonec jsme se s klukama z týmu přiklonili k té druhé variantě," informoval Deník manažer českolipského klubu Štěpán Slaný.

„Původně jsme chtěli někoho z dvojice Brno Litvínov, ale trochu nečekaně nám je sebraly Pardubice se Znojmem," přiznal Slaný s tím, že pražské Vinohrady jsou českolipskému týmu po herní stránce bližší než Kladno. To narazí na Pelhřimov.

Česká Lípa chce postoupit dál

Českolipští mají letos s Královskými Vinohrady vyrovnanou zápasovou bilanci 1:1 (výsledky 6:12 a 7:2) a čtvrtfinálovou sérii play-off, která se hraje na tři vítězná utkání, zahájí v domácí hale. První duel je na programu v sobotu 2. března, druhý o den později, vždy od 17 hodin. Třetí a možná rozhodující střetnutí se odehraje v sobotu 9. 3. v Praze.

Litvínovský gólman Stránský za asistence Wernera likviduje Jansovu šanci.„Naším cílem je samozřejmě postup," zdůrazňuje Štěpán Slaný.

S Litvínovem prohrávali už 0:4

Domácí začali svůj poslední duel v základní části proti Litvínovu špatně: v sedmé minutě po standardní situaci otevřel skóre Skuhrovec. Poté se hra přelévala od branky k brance, ale bez výraznějších šancí.

Mizerný začátek FBC ve druhé periodě hosté třikrát využili a ve 34. minutě byl stav 0:4! Českolipští si však uvědomili, že toto utkání je důležitou generálkou na čtvrtfinále, a tak povolili své brzdy a šlápli na plyn, aby během čtyř minut snížili na 3:4.

A hned ve 45. sekundě po zahájení III. třetiny bylo srovnáno. Motejzík nejprve tečovaným pokusem přestřelil Stránského klec, aby vzápětí připravil gólovou nabídku pro Merlíčka 4:4!

Očekávaný zvrat v utkání se ale nekonal. Pátou trefu Litvínova zařídil v 47. minutě Skalitz, a i když se i poté hrál oboustranně parádní florbal, skóre se nezměnilo.

Hodnocení trenérů obou mužstev

„Vzhledem k ostatním výsledkům dnešní výsledek nakonec nic neřešil, ale aspoň jsme dostali důrazné varování před play-off, že vše nepůjde tak lehce, jak si představujeme," konstatoval kouč České LípyJiří Stožický.

Trenér hostujících Bivojů z LitvínovaDan Huličbyl s výsledkem pochopitelně spokojenější. „V úvodní třetině a na začátku druhé hráli domácí poněkud laxně, od prvního inkasovaného jsme naopak polevili a ve třetí třetině už šlo o kvalitní zápas hodný play -off. Nakonec jsme ale se štěstím vyhráli, což nám do čtvrtfinálových bojů psychicky pomůže."

22. KOLO ZÁKLADNÍ ČÁSTI 1. LIGY

FBC BRZDY CZ Česká Lípa - SK Bivoj Litvínov 4:5 (0:1, 3:3, 1:1)

Branky: 35. Novák, 39. Kotera, 39. Karel, 41. Merlíček - 7. Skuhrovec, 26. Skuhrovec, 29. Hocelík, 34. ViHocelík, 47. Skalitz. Rozhodčí: Kulhánek - Novák. Vyloučení: 0:1; využití: 0:0. Diváků: 205.
Sestava České Lípy: Ponomarev Ivan (Knol Ondřej) - Bezouška Radek, Vnuk Radovan, Jeřábek Martin, Motejzík Štěpán, Mlejnek Lukáš, Novák Jakub, Mach Ondřej, Procházka Petr, Tichý Milan, Karel Jakub, Merlíček Jan, Jansa Dominik, Jirsa Jakub, Kotera Lukáš.

Sestava Litvínova: Stránský Milan - Horák Jiří, Werner Jan, Kropáček Jaroslav, Procházka David, Hocelík Viktor, Hulič Daniel, Hertl Ondřej, Khek Václav, Hruška Martin, Černý Lukáš, Roth Václav, Krejčí Ondřej, Mandelbaum Marek, Skalitz Tomáš, Pecháček Jiří, Skuhrovec Michal.