O toto zatím největší překvapení letošního šampionátu se postaral jejich papírově slabší soupeř z Lotyšska. Češi dnes ve čtvrtfinále od 15.30 hodin nastoupí proti úřadujícím mistrům světa z Finska. „Moc dobře jsme znali sílu Lotyšů, kteří to bohužel také potvrdili. Na druhou stranu my jsme nezahráli moc dobře," napsal ze švýcarského Curychu reprezentant Štěpán Slaný, hráč České Lípy.

„Když jsme otočili z 0:2 na 4:2, mohli jsme vedení pojistit dalšími góly, jenže ani jednu z šancí jsme neproměnili."

Češi naopak začali chybovat a Lotyšsko chyby využilo. „V jedné hrubce, po které soupeř snížil na 4:3, mám prsty i já," přiznal sebekriticky.

Lotyšsko nakonec výsledek otočilo a v tabulce skupiny C senzačně obsadilo první příčku. Česká republika skončila „pouze" druhá, a proto se dnes odpoledne od 15.30 hodin ve čtvrtfinále bude muset postavit proti úřadujícím mistrům světa z Finska. Zápas odvysílá v přímém přenosu televizní stanice ČT Sport.

„Myslím, že i chladní Seveřané se při sledování onlajnu z našeho zápasu trochu rozehřáli. S Finy máme pro letošní rok vyrovnanou bilanci, a to jedno vítězství, jednu remízu a jednu porážku, a velice rádi bychom ji otočili na naši stranu," zdůrazňuje Štěpán Slaný, podle něhož se v českém týmu již před šampionátem vyskytly z legrace takové návrhy, že ideální řešení by bylo, kdyby Češi dostali už ve čtvrtfinále právě Finy, než aby se v semifinále utkali s mnohem kvalitnějšími Švédy.

„No, takže co jsme chtěli, to máme… Jedno je jisté: zapíšeme se do historie. Buď jako totální propadák, kdy budeme bojovat jen o páté místo, nebo vyřadíme mistry světa, v semifinále si poradíme s domácím sebevědomým mužstvem a ve finále zdoláme Švédy. To by pak bylo florbalové Nagano. Rád bych proto vzkázal těm srandistům, co nás již předem odepisují, že to ještě nebalíme," vzkázal Slaný, který dal na MS už tři góly. A třeba ještě nějaký přidá, nejlépe právě dnes proti Finům!

"Proti Finům nelze hrát otevřený florbal s tím, že je prostě jednoduše přehrajeme, to nemohou ani Švédi. Florbal již k mé radosti dlouho není bezkontaktním sportem a zítřek toho bude důkazem. Pevně věřím. Jestli budu moci přispět k postupu nějakým lepším příspěvkem než včera, to se dozvím na zítřejší poradě, byl bych moc rád, kdybych se na hřišti ukázal v lepší světle a v trochu větším vytížení. Proti Finům mě to vždy moc baví, oni rádi hrají do těla, nebojí se soubojů a hlavně nehrají tak strojově jako Švédi. Tak nám dnes odpoledne držte palce," vzkazuje Štěpán Slaný.