Letos má za sebou řadu závodů, včetně Evropského poháru v Augsburgu, kde s Vladislavem Slaninou skončili na solidním třetím a čtvrtém místě. Zároveň se nominovali na červnové mistrovství světa do Bosny. „Tenhle šampionát se nám vůbec nevydařil. Ve sprintu jsme byli až dvanáctí a v klasickém sjezdu jedenáctí. Byl jsem z toho hodně zklamaný, a proto chtěl definitivně ukončit svoji závodní kariéru," svěřil se v rozhovoru pro Deník člen klubu SK Kanoistika Česká Lípa.

Nakonec jste své rozhodnutí přehodnotil a pokračujete.

Ano, náš reprezentační trenér mi to rozmluvil. Říkal mi, ať neblbnu, že by to bylo unáhlené. A tak jsem odjel na Světový pohár do Slovinska do města Celje, kde jsme s Vláďou obsadili šestou příčku v klasickém sjezdu a čtvrtí jsme byli ve sprintu.

Jak tedy hodnotíte letošní sezonu?

Pro mě byla poněkud nezvyklá sezona. Radost mi udělala nominace do reprezentace, zklamání ale panovalo po světovém šampionátu. Všechny mezinárodní závody jsem odjel s náhradníkem Vladislavem Slaninou a na závěr už se mnou jezdil staronový parťák Lukáš Tomek, se kterým jsme vyhráli poslední dva závody Českého poháru ve sprintu a klasickém sjezdu, což bylo velmi příjemné zakončení.

Můžete oba své letošní parťáky porovnat?

To půjde asi dost těžko. (úsměv). Vláďa je čistokrevný sjezdař a má za sebou perfektní výsledky ze singlkánoí, zatímco já a Lukáš jsme původně slalomáři.

Co to v konečném výsledku znamená?

Že Vláďa má lepší cit pro sjezdovou loď a já s Lukášem jezdíme trochu jinou technikou a rozdílným stylem.

Jak vnímáte popularitu tohoto sportu v České republice, potažmo na Českolipsku?

Problémem je, že sjezd na divoké vodě není olympijským sportem, takže jsme v ústraní zájmu jak sponzorů, tak médií. Ale na druhou stranu musím přiznat, že se to postupně zlepšuje. Myslím si, že na Českolipsku, asi i díky mně, lidé tuší, o jaký sport se jedná. Přece jen jsem se už párkrát ukázal v popředí ankety Nejúspěšnější sportovec okresu. (úsměv)

Proč vlastně tento druh sportovního odvětví provozujete?

Tak tuhle otázku, proč to dělám, si sám sobě občas taky pokládám. (smích) Asi proto, že mě divoká voda a loď zcela pohltily, je to tak trochu i můj životní styl. Na vodě jezdím od čtrnácti let, dlouho jsem jezdil jen slalom, ale zhruba před osmi roky jsem začal koketovat se sjezdem a letos už šestým rokem po sobě jsem reprezentantem České republiky.

Jsou ve vašem oddílu SK Kanoistika nějací talentovaní závodníci?

Zcela určitě! Jsou to naše kajakářky, které na letošním mistrovství republiky žáků obsadily třetí místo, a Markéta Bednářová v individuálním závodě na kajaku vybojovala stříbrnou medaili. Pevně věřím, že časem se vyklubou další talentovaní adepti.

Co českolipskou kanoistiku nejvíc trápí?

Asi jako každý klub, tak i ten náš se potýká především s financemi. Ale díky městu Česká Lípa a obci Stružnice se daří ufinancovat alespoň potřeby našich mládežníků.