„Z celkové kapacity 48 dětí nám letos víc jak třetina dětí zůstává v dětském domově, nemají totiž to štěstí jako ostatní, že mohou jet na prázdniny ke svým rodinným příslušníkům,“ komentuje průřez prázdninového programu Václav Konopiský, ředitel DDŠ, a pokračuje: „Pro tyto děti máme připravený pestrý prázdninový program, který spočívá v táborových pobytech v přírodě, týdnu v Jeseníkách, vodáckých akcích střídavě s dny strávenými přímo v Hamru na Jezeře.“

V závěru prázdnin Hamerští také plánují několikadenní sportovní soustředění pro vybrané děti, jež se začnou intenzivněji připravovat na sportovní soutěže. Právě sport patří po léta ke klíčovým výchovným aktivitám dětského domova se školou od hamerského jezera.

„Ano, vedle školního vzdělávání, výchově a respektu k nastaveným pravidlům ve společnosti patří společně s dalšími výchovnými činnostmi právě sport k našim nosným aktivitám, skrze které se snažíme působit na děti. Díky sportu lze dětem ukázat a pěstovat v nich cílevědomou činnost, pozitivní hodnotový žebříček, aktivní přístup k životu a respekt k nastaveným pravidlům a fair-play. Zní to samozřejmě jednoduše, ale bez pedagogů, naladěných na tuto notu, bychom zůstali pouze u řečí a idealistických představ,“ konstatuje ředitel Konopiský, který konkrétně uvádí výsledky celoroční sportovní přípravy: „Letos se nám povedla unikátní věc, když jsme zvítězili v celorepublikové sportovní olympiádě dívek v Šumperku a následně i na olympiádě chlapců v Moravském Krumlově.“

Těchto akcí se podle jeho slov účastní v rámci sportovního klání mezi dětskými domovy se školou a výchovnými ústavy vždy minimálně na dvě desítky zařízení z celé republiky. Tradice těchto letních i zimních olympiád a festivalů uměleckých činností má mezi ústavy již čtyřicetiletou historii.

V závěru školního roku se čtyřčlenný tým chlapců z Hamru n. J. zúčastnil také špičkové sportovní akce nazvané Adrenalin cup v Ostravici. Tento extrémní štafetový závod (běh, MTB, vodácký úsek na kánoi) zvládli kluci z DDŠ skvělými výkony, a vysloužili si tak uznání i od profesionálních sportovců.