„Na počátku byli z dosavadních členů oddílu Vláďa Mlynář a Ruda Špaček, ale i mnozí další. Nejdřív to byl jen takový nápad z hecu, dnes už to má celkem slušnou úroveň," říká předseda oddílu Ski Polevsko Jan Šmíd.

Půl kilometru plavání v osvěžujících vodách kytlického koupaliště je teprve začátkem, z neoprénu se účastníci přezouvají do cyklistických treter a startují na dvacetikilometrovou cyklistickou etapu. Závěrečných sedm kilometrů běhu je již jen sladkou tečkou na závěr.

„Když jsem organizaci závodu před zhruba dvanácti lety přebíral, účastnilo se ho zhruba osmdesát závodníků. Dnes jich bývá o stovku více. Neměli jsme tenkrát vyřešená ani depa pro kola, prostě ležela bez ladu na louce, ale to už je dnes minulostí," vzpomíná Šmíd s tím, že největším organizačním ulehčením pro něj bylo zavedení elektronického měření závodníků automatickými čipy před čtyřmi lety. „Do té doby to byl hrozný stres a výsledky se špatně zjišťovaly," říká Šmíd.

Kytlický minitriatlon není určený jen pro profesionály, i když ti se jej také rádi zúčastňují. Šanci zjistit svoje limity má každý. „Závodí i družstva, nejčastěji trojčlenná. Zkrátka si disciplíny rozdělí. Máme i plno účastníků, kteří normálně nesportují a nechají se k účasti vyhecovat například v hospodě," vypráví Šmíd s tím, že ani ti nejpomalejší nebudou ochuzeni o zasloužený potlesk v cíli.

Triko se třicítkou

K třicátému výročí si mohou startující přiobjednat stylové triko za 200 korun navíc ke startovnému. To činí 250 korun pro jednotlivce a 400 pro týmy. Do 8. srpna lze využít zvýhodněné on-line přihlášení, za které zájemci zaplatí méně. Hlásit se lze do kategorií muži, ženy, dorost, veteráni a družstva. První tři závodníci v každé kategorii obdrží diplomy a zajímavé ceny od sponzorů závodu.