Cyklistický víkend v moravských Hodonicích absolvoval zkušený Vladimír Novák. V časovce jednotlivců dokázal v rámci Extraligy masters zvítězit. Kromě soupeřů si musel poradit i se silným protivětrem ve druhé polovině trati.

O den později v hromadném závodě, svázaném taktikou, obsadil konečné čtvrté místo. Nicméně už nyní je jisté, že si díky úspěšně zvládnutému kvalifikačnímu závodu v Lucembursku vybojoval právo účasti na letošním Mistrovství světa masters, které se uskuteční ve Francii. To je velký úspěch pro celý klub.

Početná ekipa jezdců MS AUTO se představila na jednom z nejstarších amatérských závodů v Čechách, kterým je Tour de Malá Skála. Na závodníky čekaly čtyři okruhy s celkovým převýšením 1 440 metrů. Na trati vpodstatě nebylo rovného místa, od Jizery se stoupalo kolem hradu Frýdštejn až na Kopaninu a Pulečný, pak následoval rychlý sjezd se zrádnými zatáčkami až na Malou Skálu. To vše za úmorného vedra. Závodníci startovali ve vlnách dle kategorií Extraligy a hned v té první a nejsilnější si skvěle počínal mladý Jaromír Svoboda, který vydržel tempo favoritů a zůstal až do cíle ve hře o celkové prvenství. Konečné druhé místo ve své kategorii je potvrzením excelentní formy, kterou v současné době prožívá. Z dalších jezdců MS AUTO se nejvíce dařilo Rudolfu Reicheltovi, který vybojoval bronzový stupínek mezi muži nad 40 let. Ostatní jezdci vybojovali další cenné body do hodnocení Českolipského silničního poháru, jehož byl tento závod součástí.

Příležitostí pro milovníky jízdy na čas byl Memoriál Zdeňka Bambáska, časovka na 21,5 km na oblíbeném okruhu poblíž Roudnice. Pořadatelé z Klubu cyklistů roudnických přivítali neuvěřitelných 200 závodníků, včetně výpravy z Německa. Původně mokré silnice před startem oschly a příznivé podmínky, spolu s velmi kvalitním startovním polem, dávaly tušit, že půjde o velmi rychlý závod. Je potěšitelné, že i z této velké akce vezou českolipští cyklisté cenné kovy a skvělé časy.

Na vítězství dosáhl Jaromír Svoboda, který trať ve své kategorii prolétl průměrem 44,3 km/h. Další zlato pak vybojoval nejstarší člen týmu Miroslav Hanus, který byl nejrychlejší mezi šedesátníky. Bronzovou příčkou vylepšil skóre týmu navíc Rudolf Reichelt (43,8 km/h). Spokojeni se závodem mohou být i na pátém místě Michal Guse (42,8 km/h), na 7. místě Pavel Veselý (41,8 km/h) a na 8. místě Josef Semerád (41,5 km/h).

Premiéru na časovkovém speciálu si vyzkoušel talentovaný Dominik Hašek (39,6 km/h), který opět naznačil svůj potenciál a univerzálnost.

Na stejném okruhu se konala i legendární časovka trojic Giro de Zavadilka. Na závod, na kterém se českolipským cyklistům obvykle vždy daří, postavil tým MS AUTO celkem tři trojčlenná družstva. Pouhých pět vteřin od třetího místa dojel tým ve složení Vladimír Novák, Rudolf Reichelt a Michal Guse. Jejich ambice sahaly výše, ale výkon trojice poznamenala krize Michala Guseho, který od třetiny trati nestřídal a měl potíže se udržet v háku a závodem se protrápil. Znovu se ukázalo, jak obtížné je naladit formu u tří lidí v jeden moment na podobnou úroveň a jak záludná dokáže tato disciplína být.

První prázdninový měsíc čeká na cyklisty MS AUTO ještě účast na mládežnickém Mistrovství ČR v časovce a hromadném závodu, kde barvy klubu bude hájit Martin Lamač v kategorii starších žáků a Mistrovství ČR v časovce družstev, kde se v souboji s absolutní tuzemskou elitou představí čtveřice nejlepších časovkářů MS AUTO ve složení Vladimír Novák, Rudolf Reichelt, Jaromír Svoboda a Michal Guse.

Josef Semerád