Anketa Nejlepší sportovec Českolipska by se historicky mohla klidně rozdělit na tři etapy. Etapa 1 „Před Petrou Chocovou", Etapa 2: „Etapa Petry Chocové" a Etapa 3: Po Petře Chocové. Ta třetí zatím jistojistě nenastala. A nevypadá to, že by měla přijít. „Pokusím se přidat další úspěchy," odmítla konec své éry v závěru čtvrtečního večera v novoborském divadle staronová nejlepší sportovkyně Českolipska.

Sedmadvacetiletá Petra Chocová vládne anketě už od roku 2000. Když vyhrála poprvé, bylo jí čtrnáct let. Od té doby přepustila trůn pro vítěze jen čtyřikrát. Cyklotrialistovi Šimůnkovi, dvakrát atletce Lucce Vaníčkové a sportovní střelkyni Zuzaně Šostkové.

Letos Petra vyhrála už podesáté. I když jí moderátor večera Radek Šilhan připomněl její smůlu na loňském mistrovství světa v Barceloně, kde se slavně probila až do finále a v něm ji neslavně diskvalifikovali poté, co jí natekla voda do brejliček.

„Oficiálně jsem byla diskvalifikovaná, takže jako bych to finále ani neplavala. Ale na druhou stranu jsem dostala diplom, a ten je za 8. místo," popsala Petra, žijící, chodící a plavající legenda.

Úvod pro slavnou kuželkářku

Ohlížení se do historie ankety mělo letos větší váhu, než kdy předtím. Po mnohaleté pauze se vyhlašování Nejlepšího sportovce vrátilo do Nového Boru (v sedmdesátých letech se vyhlašovalo v novoborské Bohemce). „A právem. Nový Bor je město sportu a vynikajících sportovců. Zpráva, že Nový Bor vyhrál šachovou Ligu mistrů vloni obletěla svět," připomněl hned v úvodu Jaromír Dvořák, starosta Nového Boru.

A mimo program hned po svém úvodním slově ocenil novoborskou kuželkářku Danielu Žďárkovou za její zásluhy o zviditelnění Nového Boru na sportovní mapě v letech minulých. Ostatně právě dvojnásobná mistryně světa a členka Síně slávy České kuželkářské asociace bývala v minulosti pravidelnou „účastnicí" v TOP 10 ankety o nejlepšího sportovce Českolipska. V letech 1984 a 1988 ji dokonce ovládla.

Z letošního vyhlašování v Novém Boru si hodně lidí zřejmě odneslo ponaučení, že divoká voda může být opravdu hodně nebezpečná. Potvrdil to znalec na slovo vzatý, kanoista Michal Šrámek. „Dříve jsem neměl hranici pudu sebezáchovy a málem jsem na to doplatil. Teď už vím, na co ještě stačím," přiznal při přebírání ocenění druhý nejlepší sportovec roku a novoborské divadlo tajilo dech.

Touha vítězit a strach ze smrti

Za třetím místem v anketě, které letos získal Pavel Vacek, úřadující mistr světa v silovém trojboji, se skrývá další silný příběh.

Vacek odjel bojovat na světový šampionát i navzdory tomu, že mu lékaři diagnostikovali nemocné srdce a zakázali mu sportovat. Mladý muž z Nového Boru měl ale nezdolatelnou touhu něco dokázat, nedal na rady doktorů a stal se světovým šampionem. „Touha vítězit je silnější než strach ze smrti," říká dnes. A spousta lidí už díky jeho úspěchu ví, co je to silový trojboj.

Kdyby si autor těchto řádek mohl tipnout, kdo by jednou mohl vládnout anketě jako Petra Chocová, vsadil by na Kryštofa Bogara, vítěze v kategorii mládeže, závodníka v MTB a MTBO. Jestli to s jeho úspěchy půjde jako dosud, účast na olympiádě je doslova namístě.

Vítězství v kategorii trenérů letos obhájil muž, ze kterého jde trochu strach. Náčelník plavců Petr Choc totiž údajně ordinuje svým svěřencům drsné závodní dávky. Musí to být hrůza, ale dodejme, že je to on, kde stvořil legendu, kterou v jen těžko někdo překoná.

Bylo to skvělé, shodli se ocenění sportovci

Příjemný kulturně-sportovní večer v novoborském divadle zažila ve čtvrtek večer většina přítomných návštěvníků. Poprvé se zde totiž uskutečnilo vyhlášení ankety Nejúspěšnější sportovec Českolipska. Hlavními pořadateli letošní ankety bylo město Nový Bor, agentura ČOK, Českolipský deník a okresní organizace České unie sportu.

Jak hodnotilo atmosféru a nové prostředí letošního galavečera několik námi oslovených sportovců a zda byli spokojeni se svým umístěním?

Petra Chocová, 1. místo v kategorii Jednotlivci dospělí:´„Bylo to skvělé. Novoborské divadlo dodalo samotnému vyhlášení větší šmrnc díky svému prostředí, oproti kulturnímu domu v České Lípě, a vše probíhalo bez chybičky. Především jsem byla moc ráda, že se moderování opět ujal Radek Šilhan. S umístěním nemůžu být nespokojená. Je skvělé opět stát na první příčce! Hlavně jsem byla velmi překvapena s cenou Sportovní hvězda Deníku. Tu jsem opravdu nečekala."

2. místo Michal Šrámek (TJ DDM Česká Lípa), kanoistika.Michal Šrámek, 2. místo v kategorii Jednotlivci dospělí: „Letošní vyhlašování sportovců se mi moc líbilo, konalo se v příjemném prostředí a doprovodný program také nebyl špatný. Se svým umístěním jsem velice spokojený! Vůbec jsem nečekal, že bych mohl skončit na druhém místě. Za to bych chtěl moc a moc poděkovat všem, kteří pro mě hlasovali."

Kryštof Bogar, 1. místo v kategorii Jednotlivci mládež: „Všem z naší rodiny, včetně našich babiček, se vyhlášení moc líbilo a s umístěním jsem samozřejmě spokojen. Přišlo nám, že celkové prostředí novoborského divadla je pro uspořádání této akce lepší než českolipský Crystal."

Petra Hurtová, vítězka kategorie Handicapovaní: „Už jenom to, že je člověk nominován do takovéto prestižní ankety, tak si myslím, že každý výsledek a jakékoliv umístění je pro něj velký úspěch. Myslím, že v mé kategorii se asi moc vymýšlet nedá, ale jsem ráda, že se opět vrátila do nominační listiny. Třeba to popožene a bude motivovat i ostatní handicapované sportovce, kteří se třeba stále skrývají před okem veřejnosti k tomu, aby také vystoupali na pomyslné světlo. Vážím si všech hlasů a samozřejmě toho, že mě lidé z mého okolí podporují, protože většina mého úspěchu je právě díky nim."

JAK ŠEL ČAS… Sportovcům Českolipska vládl i sportovní rybář 1975 Tehdy ještě Českolipský Nástup ocenil v lednu 1976 poprvé nejlepší sportovce okresu za předešlý rok. Historicky první anketu vyhrál cyklista Jiří Kvapil, který  prvenství obhájil i v dalším roce. Poté jej na dva roky vystřídal orientační běžec Petr Uher.
Sportovcem roku 1983 se stal sportovní rybář Ivan Zelenka. 1983 Sportovcem roku 1983 se stal sportovní rybář Ivan Zelenka.
1990 Začala éra cyklotrialisty Martina Šimůnka. Anketu ovládl celkem šestkrát.
1998 Vítězkou za rok 1998 se stala triatlonistka Štěpánka Michalíčková.
1999 Poprvé a zatím naposledy v historii ankety si pro vítězství v hlavní kategorii šla dvojice. Nejúspěšnějšími sportovci Českolipska za rok 2000 se stali kanoisté Ladislav Bouška a Jan Merenus, kteří tehdy vybojovali bronz na mistrovství Evropy juniorů.
2000 Anketu Českolipského deníku poprvé ovládla plavkyně Petra Chocová.
2003 Samé ženy. Od roku 2003 si pro vítězství chodí jen sportovkyně. Vedle Petry Chocové dokázaly anketu ovládnout také atletka Lucie Vaníčková (2006 a 2005)  a střelkyně Zuzana Šostková (2009).