„Nedokážu to popsat. Je to úžasné, skvělé,“ usmívala se 36letá rodačka z Jablonce.

Rozhovor střídal rozhovor, všichni chtěli slyšet, jak je nadšená, dojatá. Kdo by nebyl? Špotáková v metropoli nad Temží vyhrála výkonem 66,76 metru.

Po závodě se zahalila do vlajky a zapomněla, že se ochladilo. Patnáct stupňů? Nakonec to bylo docela příhodné počasí, byť drobný déšť, který si přála, nepřišel. 

Začátek se jí podobně jako v kvalifikaci moc nepovedl – hodila jen 58,48. Mnozí se možná začali bát dalšího neúspěchu, jaký se z jejího pohledu odehrál na minulém šampionátu v Pekingu. Deváté místo sama označila za zklamání.

Šéf fotbalistů Sparty Daniel Křetínský se svojí kabelou.
Sparta sází na nesprávné lidi. Luhový: Křetínský se nechal oblbnout

Úterní osud byl ovšem jiný. Lepší. Nejlepší. Ve druhé sérii nejzkušenější oštěpařka soutěže musela chvíli čekat, než ji rozhodčí pustí do sektoru, jenže pak vypustila oblíbené náčiní do vzdálenosti 66,76.

To znamenalo vedení téměř o dva metry! Třetím pokusem se závodnici pražské Dukly přiblížila Číňanka Li Lingwei – 66,25. Ovšem do konce soutěže se na čelním pořadí už nezměnilo, a tak se Česko dočkalo titulu. Čína brala kromě stříbra i bronz. Ale jejich oslava byla upozaděna.

Vzpomínky atletických fanoušků se upínaly k době před pěti roky. Byla to takřka shodná situace a na vlas stejné kulisy. Akorát nad stadionem vlála olympijská vlajka a bylo to o den později – přesně 9. srpna 2012. Barbora Špotáková se tehdy stala olympijskou vítězkou. Podruhé. Tehdy vedla od první série a triumfovala hodem 69,55 metru.

Teď přidala další triumf. „Nevím, čím to je, ale fakt je tohle můj stadion,“ culila se matka syna Janka.

Zuzana Hejnová, MS Londýn
Překážkářky jsou v semifinále, Šafránková nezklamala

Kromě dvou zlatých z OH má světová rekordmanka z loňského Ria bronz. Na MS do dneška vybojovala jedno první a dvě druhá místa, z Evropy má kompletní sbírku.

Bezprostřední odměna? Pusa od přítele. Špotáková pak ukázala obrovský týmový duch. Oštěpařka fandila Zuzaně Hejnová. Úspěšně, překážkářka prošla do finále.

 

Česká oštěpařka Barbora Špotáková
Obavy z oblohy. Špotáková si přeje co nejlepší první pokus