1. duben je řádným termínem pro podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických i právnických osob a k tomuto datu musíme daň z příjmů finančnímu úřadu rovněž zaplatit. I nový daňový řád umožňuje poplatníkům, kteří ze závažných důvodů nemohou přiznání k dani z příjmů v řádném termínu sestavit a podat, požádat správce daně o prodloužení lhůty.

V paragrafu 36 odst. 4 daňového řádu se stanoví: „Správce daně může na žádost daňového subjektu nebo z vlastního podnětu prodloužit až o 3 měsíce lhůtu pro podání řádného daňového tvrzení. Pokud předmět daně tvoří i příjmy, které jsou předmětem daně v zahraničí, může správce daně na žádost daňového subjektu v odůvodněných případech prodloužit lhůtu pro podání daňového přiznání až na 10 měsíců po uplynutí zdaňovacího období.“

Nezpochybnitelný nárok na prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických nebo právnických osob vzniká ze zákona těm poplatníkům, jejichž daňové přiznání zpracovává a podává daňový poradce.

Opět cituji z daňového řádu, který v paragrafu 136 odst. 2 uvádí: „Jde-li o daňový subjekt … jehož daňové přiznání zpracovává a podává poradce, podává se daňové přiznání nejpozději do 6 měsíců po uplynutí zdaňovacího období. To platí jen, je-li příslušná plná moc udělená tomuto poradci uplatněna u správce daně před uplynutím tříměsíční lhůty …“

Pokud tedy správci daně doručíme uvedenou plnou moc do 31. března 2011, řádným termínem pro podání našeho daňového přiznání k dani z příjmů bude 1. červenec 2011.

Prodloužení lhůty má své nesporné výhody. Poskytne nám více času na kvalitní zpracování daňového přiznání a současně posouvá i termín úhrady daně, pojistných odvodů i příslušných zálohových plateb.