VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řemeslné pivo z divokého chmele ochutnáte poprvé

Rohozec – /VIDEO/ Trh kritizuje české pivovary, že naše pivo začíná být nudné a žádá si osvěžení portfolia. Alespoň to tak reprodukuje rohozecký sládek Zdeněk Rezka. On sám si to ale nemyslí: „České pivo je světová klasika a to člověka neznudí."

18.6.2017
SDÍLEJ:

Na návštěvě v rohozeckkém pivovaru.Foto: Deník/ Lenka Klimetová

Jenže vznik množství minipivovarů s sebou přinesl také nabídku nepřeberného množství chutí. A tedy samosebou i různých chmelů a dalších ingrediencí.
Ani rohozečtí nechtěli zůstat pozadu, ale vsadili na řemeslné pivo. Tím je Prometeus. Od pondělí půjde do sítě. Lidé jej oficiálně ochutnají v sobotu na jubilejních 20. Slavnostech piva Skalák v Rohozci, které začínají ve 13 hodin. Vystoupí: Michal David revival, Keks, Lucie revival, Realita rock, Soumrak band a Kern. Soutěže i závěrečný ohňostroj.

ZA VŠECHNO MŮŽE DIOVA ZLOST
„Naši kamarádi horolezci byli na Kazbegu a viděli tam divoký chmel. To byl první impuls. Čeští chmelaři z této hory naklonovali divoký chmel na odrůdu sládek," popsal počátek zrodu nového piva. Jde tedy o polodivokou odrůdu kulturního chmele. Díky tomu získalo aromatickou kořeněnou příchuť.

„Jedeme ale klasikou, spodním kvašením," dodal sládek. Současně také použili atypický červený slad s přídavkem kararedu. Ten zlatavý moc zbarví hnědočervena.

Současně upozornil, že novým pivem Prometeus dokáží kritikům, že i v českém ráji umí uvařit něco odlišného od běžného standartu. A proč se jmenuje Prometeus? „V Kazbegu byl Prometeus přikován přece ke skále," dodal podsládek Tomáš Thér.
JEN ŘEMESLO – ŽÁDNÁ MASOVÁ PRODUKCE

V Rohozci zatím uvařili jeden tank. Polovina je v sudech, polovina v lahvích. „Proto mu říkáme řemeslné pivo. Nikdy ho nebudeme dělat na veliko. Jen pro fajnšmekry a na zpestření," dodal šéf pivovaru František Jungman.

Autor: Lenka Klimentová

18.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

U Srní zemřel motocyklista

Kysané zelí z Brniště získalo titul regionální potraviny.

Kysané zelí z Brniště získalo titul regionální potraviny

Čapí mláďata z Jezvé unikla smrti díky bdělému ochránci

Jezvé - Rodina čápů z komína v Jezvém málem přišla o dva potomky kvůli rybářskému vlasci. Jednomu trčel z krku, druhé mládě jím bylo omotané. Příběh měl šťastný konec.

Krajské fotbalové soutěže mají snad jasno

Liberecký kraj - Krajský přebor ve dvanácti, I. A třída se třemi nováčky, I. B třída dokonce se sedmičkou nových klubů. Tak to je zřejmě podle Deníku ten nejpravděpodobnější scénář sezony 2017/18.

Svor bude lákat turisty na novou naučnou stezku

Svor - Jako na jaře chodí stovky turistů obdivovat rozkvetlé bledule do Pekla, budou moci milovníci přírody již brzy vyrazit za lilií zlatohlavou.

Dívka poděkovala svým hrdinům z Mimoně za záchranu života

Ralsko - Během spánku měla dvanáctiletá dívka srdeční příhodu, zastavil se jí dech a upadla do bezvědomí. Na pomoc jí přijeli dva policisté, kteří jí zachránili život pomocí defibrilátoru. Ve středu jim dívka osobně poděkovala.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies