VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Těší mne, když vidím, jak dort mizí z vitríny

Jablonec n. N. –  /REPORTÁŽ, RECEPT, GALERIE/ Tajemstvím lahodných a při tom velmi lehkých dezertů jsou kvalitní suroviny, poctivost v přípravě a trpělivost.

26.2.2017
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií

S CUKREM na posyp šetřit nemusíte, ale do krému dávejte jen podle chuti. „Vynikne tak pikantnost ovoce,“ poradila cukrářka Tereza Rálišová. Exkluzivně pro čtenáře prozradila italský recept na Frutti di Bosco.Foto: Deník/ Lenka Klimentová

„Dělám pět šest dortů denně a také poháry,“ usmívá se blondýnka, na které zaujmou hned na první pohled velké modré oči a bílá pleť rukou s perfektní úpravou nehtů, když nás vítá ve svém království. Tereza Rálišová je dvorní cukrářkou v jabloneckém Půlměsíci, její doménou ale nejsou jen italské dezerty. Know how si střeží, ale recept na Frutti di Bosco pro Deník prozradila. Nic není zadarmo. Musela jsem ale přiložit ruku k dílu.

Držím mixér s metlami a vyšlehat osm vajec s cukrem do pěny se mi zdá nekonečných. Biceps mi tuhne, ale ingredience stále tečou. Představa pět krát denně… „Měli by jí koupit robota,“ pomyslím si. „Nic neošidit, pamatujte. To je tajemství vláčného korpusu. Robot brzo bude,“ diktuje, jakoby mi četla myšlenky, Tereza a zatím vmíchává želatinu do svařených višní s cukrem. Právě touto směsí proloží upečený piškot po naplnění šlehačkou s mascarponne.

Domácí pečení je podle Terezy trend. Stále více lidí prý dokáže ocenit kousek dortíku, se kterým se cukrářka „vymazlí“. Mít vlastní dorty patří k dobrému jménu podniku. „Těší mne, když mizí dort z vitríny,“ říká cukrářka. Je to pro ni pochvala, ani lidé nemusejí nic říkat, stačí když vidí, že přišli zase a už vybírají očima.
Na „náš“ ovocný dort už ale čekají zákazníci, kteří přijdou na oběd. Musím uznat, že okapané čerstvé ovoce ve mně evokuje léto, přestože jsou venku hromady sněhu, to je jedna z nesporných výhod současného trhu. A na to sází i v restauraci. Potěšit i oko.

Potáhnout naplněný korpus vrstvou krému a utáhnout do hladka nechávám na cukrářce, i když… nějaká ta nesrovnalost by se asi pod rozloženými plody ztratila. „A nezapomeňte doma na nevlhnoucí cukr, to je ta super tečka,“ radí Tereza.

RECEPT

Korpus průměr 30 cm:
8 vajec
250 g cukru
250 g hladké mouky
špetka prášku
Krém:
800 ml smetany na šleh.
750 g mascarponne
cukr moučka dle chuti
1 vanilkový cukr
Na ozdobu:
400 g jahod
200 g borůvek
100 g malin (ostružin)
Náplň:
Povařené mražené ovoce s cukrem například višně (jsou pikantní), jahody nebo maliny promíchat s želatinou a nechat vychladnout. Lze nahradit také domácí marmeládou s kousky ovoce.
Posyp: nevlhnoucí cukr

Autor: Lenka Klimentová

26.2.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kamenice - Mimoň 1:3 (0:1).

Holany jedním gólem nečekaně udolaly rezervu Mšena

Krajská nemocnice v Liberci. Ilustrační foto.

Psychiatrii čekají velké změny: Nové stacionáře, poradny i terénní péče

Liberecký kraj rozdává na kotlíky miliony

Liberecký kraj - /ANKETA, HLASOVÁNÍ/ Už druhá výzva na kotlíkové dotace běží v Libereckém kraji. Žádosti je možné posílat do konce března.

Návštěvníci koncertu štědře přispěli hospici

Jezvé - Přes deset tisíc korun na potřeby nezbytně nutné pro péči o klienty hospice svaté Zdislavy v Liberci darovali návštěvníci dobročinného kostelního koncertu v Jezvé.

Díky vodním atrakcím ožilo dlouho nevyužívané koupaliště v Dubici

Česká Lípa - Slunce, letní drinky, pláž a vodní radovánky pro celou rodinu. Tak loni díky novému pronajímateli ožilo koupaliště Dubice v České Lípě. Celému areálu vévodí vodní lyžování.

Dakar show přilákala davy

Sosnová /FOTOGALERIE/ - Dakar Setkání na Autodromu v Sosnové přivítalo rekordní návštěvu diváků.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies