VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Těší mne, když vidím, jak dort mizí z vitríny

Jablonec n. N. –  /REPORTÁŽ, RECEPT, GALERIE/ Tajemstvím lahodných a při tom velmi lehkých dezertů jsou kvalitní suroviny, poctivost v přípravě a trpělivost.

26.2.2017
SDÍLEJ:

S CUKREM na posyp šetřit nemusíte, ale do krému dávejte jen podle chuti. „Vynikne tak pikantnost ovoce,“ poradila cukrářka Tereza Rálišová. Exkluzivně pro čtenáře prozradila italský recept na Frutti di Bosco.Foto: Deník/ Lenka Klimentová

„Dělám pět šest dortů denně a také poháry,“ usmívá se blondýnka, na které zaujmou hned na první pohled velké modré oči a bílá pleť rukou s perfektní úpravou nehtů, když nás vítá ve svém království. Tereza Rálišová je dvorní cukrářkou v jabloneckém Půlměsíci, její doménou ale nejsou jen italské dezerty. Know how si střeží, ale recept na Frutti di Bosco pro Deník prozradila. Nic není zadarmo. Musela jsem ale přiložit ruku k dílu.

Držím mixér s metlami a vyšlehat osm vajec s cukrem do pěny se mi zdá nekonečných. Biceps mi tuhne, ale ingredience stále tečou. Představa pět krát denně… „Měli by jí koupit robota,“ pomyslím si. „Nic neošidit, pamatujte. To je tajemství vláčného korpusu. Robot brzo bude,“ diktuje, jakoby mi četla myšlenky, Tereza a zatím vmíchává želatinu do svařených višní s cukrem. Právě touto směsí proloží upečený piškot po naplnění šlehačkou s mascarponne.

Domácí pečení je podle Terezy trend. Stále více lidí prý dokáže ocenit kousek dortíku, se kterým se cukrářka „vymazlí“. Mít vlastní dorty patří k dobrému jménu podniku. „Těší mne, když mizí dort z vitríny,“ říká cukrářka. Je to pro ni pochvala, ani lidé nemusejí nic říkat, stačí když vidí, že přišli zase a už vybírají očima.
Na „náš“ ovocný dort už ale čekají zákazníci, kteří přijdou na oběd. Musím uznat, že okapané čerstvé ovoce ve mně evokuje léto, přestože jsou venku hromady sněhu, to je jedna z nesporných výhod současného trhu. A na to sází i v restauraci. Potěšit i oko.

Potáhnout naplněný korpus vrstvou krému a utáhnout do hladka nechávám na cukrářce, i když… nějaká ta nesrovnalost by se asi pod rozloženými plody ztratila. „A nezapomeňte doma na nevlhnoucí cukr, to je ta super tečka,“ radí Tereza.

RECEPT

Korpus průměr 30 cm:
8 vajec
250 g cukru
250 g hladké mouky
špetka prášku
Krém:
800 ml smetany na šleh.
750 g mascarponne
cukr moučka dle chuti
1 vanilkový cukr
Na ozdobu:
400 g jahod
200 g borůvek
100 g malin (ostružin)
Náplň:
Povařené mražené ovoce s cukrem například višně (jsou pikantní), jahody nebo maliny promíchat s želatinou a nechat vychladnout. Lze nahradit také domácí marmeládou s kousky ovoce.
Posyp: nevlhnoucí cukr

Autor: Lenka Klimentová

26.2.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tmavý ležák Albrecht 12 Kateřina se stala Regionální potravinou 2017. Na snímku ji objímá majitel pivovaru Marek Vávra.

Kateřina z Frýdlantu opět vyhrála i ve svém kraji

Mladí křesťané se sjeli do Bělé

Mladí lidé šíří víru mimo jiné i mezi vězně

Novoborsko hostí tisíce orientačních běžců

Nový Bor - Od středy do neděle pořádá klub OK Jiskra Nový Bor další, již 22. ročník mezinárodních pětidenních závodů v orientačním běhu s tradičním názvem BOHEMIA ORIENTEERING.

Nemocní s ledvinami se dočkají nové dialýzy

Česká Lípa – Českolipská nemocnice po letech plánování zahájila modernizaci oddělení dialýzy.

V podkroví můžete mít své království

Bydlení na košické Hlavní ulici vyhledávají nejen zahraniční studenti, ale také manažeři pracující v nedalekých administrativních centrech. Zážitek z bydlení v centru města přináší originálně zrekonstruované podkroví starého měšťanského domu.

Hvězda internetové televize jede s vozíkem na Benátskou

Vesec u Liberce – Do kotle Benátské se chystá Kazma, přijede na dvacet let starém vozíku původně určeném pro seniory. Objíždí velké fesťáky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení