Hasiči k požáru vyjeli ve čtvrtek krátce před půl jedenáctou večer. „Zjistili, že hoří střecha a třetí podlaží tentokrát v levé části objektu, která sloužila k ubytování. Okamžitě zahájili hasební práce a průzkum, při kterém zjistili, že se uvnitř nenachází žádná osoba,“ říká mluvčí hasičů Iva Michalíčková.

Přibližně po hodině se hasičům ze šesti jednotek podařilo požár dostat pod kontrolu, přičemž museli použít automobilový žebřík s plošinou. Vodou chránili také vedlejší budovu, protože hrozilo, že se plameny rozšíří. Do ranních hodin u penzionu zasahovala dobrovolná jednotka hasičů z Dobranova, která hlídala místo požáru a dohašovala skrytá ohniska.

Podle vyšetřovatelů někdo objekt úmyslně zapálil. Hasiči na místě našli lahve s hořlavou kapalinou. „Obsah lahví potvrdí expertíza, ale pravděpodobně se jednalo o benzín. Na místě v pátek pracoval policejní vyšetřovatel a nasadili jsme také psa vycvičeného na vyhledávání skrytých ohnisek požáru,“ uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Minulý čtvrtek způsobil požár škodu za 700 tisíc korun. Na místě se našel kanystr a dvě plastové lahve s benzínem. Tentokrát odhadl vyšetřovatel hasičů škodu na milion korun. Obě události policie stále vyšetřuje.

Bývalý penzion nebyl využíván a je už delší dobu na prodej. Za rozlehlý objekt s 52 lůžky chtěl majitel 5,9 milionu korun. Už při prvním požáru ale poničily plameny hlavně střechu a podkroví budovy a na několika místech se propadla podlaha.