Lidé stojící na střeše a v panice volající o pomoc. Bez možnosti úniku. Za zády se jim valil hustý kouř, pod nimi bylo několik metrů černé prázdno.  Záchranáři museli ošetřit dva obyvatele, kteří se nadýchali zplodin. Jeden z hasičů skončil se zraněním v českolipské nemocnici. Další požár během velmi krátké doby postavil na nohy Jablonné v Podještědí. Tentokrát plameny řádily v obytném domě plném dospělých i dětí v noci z pondělí na úterý a opět na náměstí Míru.

V domě již hořelo před zhruba třemi týdny. Je to jen pár dní zpátky, co oheň zničil památkově chráněný hotel U Salvatora stojící v bezprostřední blízkosti.„Bylo to hrozné. Lidé zoufale křičeli o pomoc. Báli se, že uhoří. Někdo byl vykloněný z okna, někdo vylezl na střechu," popisuje dramatické chvíle Eva Rálková, která provozuje restauraci v přízemí obytného domu. „Slyšeli jsme volání, že hoří. Vyběhli jsme ven, z oken v patře se valil hrozný kouř. Tamhle seděla jedna z nájemnic," ukazuje žena na okap na okraji střechy.

Jiřina Dlouhá, obyvatelka domu, jen přikyvuje hlavou. „Probudil nás křik. Manžel otevřel dveře bytu na chodbu a tam plno kouře a oheň. Utíkali jsme oknu. Už jsem přemýšlela, že raději skočíme i za cenu toho, že budeme mít zlámané ruce a nohy," svěřuje se Jiřina Dlouhá.

„Oznámení o požáru jsme přijali čtyři minuty po půlnoci v úterý s tím, že je v domě více osob," uvedl Jan Mandl z hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Ten doplnil, že evakuovali celkem jedenáct lidí s pomocí výškové techniky.

„Bylo tam šest dětí a pět dospělých," upřesnili obyvatelé domu s tím, že azyl našli u příbuzných a místní ubytovně.

Šesti jednotkám se podařilo oheň zdolat zhruba po třech hodinách. Jeden z hasičů si po pádu ze žebříku zřejmě zlomil žebro. „Je v nemocnici. Dva obyvatelé domu se nadýchali zplodin kouře," dodal Jan Mandl.

Co bylo příčinou požáru a jaká je škoda v úterý na místě šetřili vyšetřovatel hasičů a policisté. Podle obyvatel domu začalo hořet v kumbále v mezipatře. Ve stejném domě hořelo před zhruba třemi týdny, kdy vzplály věci v komoře v přízemí.

Ani ne před týdnem bojovali hasiči na náměstí Míru s rozsáhlým požárem hotelu U Salvátora. V památkově chráněném objektu začalo zřejmě hořet v podkroví, Osmi jednotkám trvalo téměř dvě hodiny, než dostaly požár pod kontrolu. Musely použít i vodní děla a plošinu, s jejíž pomocí oheň hasily z vrchu. Ke zranění tehdy naštěstí nedošlo, hosté byli na výletě. Škoda půjde zřejmě do milionů.

Místní obyvatelé si již začínají myslet, že se nejedná o náhodu. „Pořád hoří jen v domech na náměstí. Hasiči tu byli během tří týdnů třikrát a do toho byl teď velký požár v nedaleké Dubnici," shrnula Eva Rálková.