Nepříjemný budíček měli včera v noci obyvatelé bývalé zemědělské usedlosti v Mimoni. Dvě hodiny po půlnoci vzplála střecha objektu a oheň se rychle šířil. Ze silně zakouřeného domu se lidé dostali díky rychlému zásahu policistů.

„Jako první přijela k požáru domu, z něhož šlehaly plameny ze střechy, policejní hlídka z Mimoně a Jablonného v Podještědí a evakuovala z objektu čtyři osoby,“ uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Policisté vběhli do domu i za cenu ohrožení vlastního života a zdraví a nehleděli na možná rizika. Díky jejich jednání se z domu dostali jeho obyvatelé bez vážnějšího zranění. Policisté se lehce nadýchali zplodin z hoření, lékařské ošetření nebylo třeba.  

Cenné snímky vlka z fotopasti u Doks.
Kraj nahradí farmářům další škody, které jim způsobili vlci

„Zásah byl velmi náročný. Zprvu na místo vyjelo sedm jednotek hasičů, poté jsme povolali další síly a techniku, protože plamenem hořela velká část střechy. Půda byla plná sena a slámy,“ popsala zásah mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Technická závada

Rozsáhlý požár se hasičům podařilo lokalizovat až po třech hodinách intenzivního hašení. Ještě během čtvrtečního dopoledne dohašovali hasiči skrytá ohniska požáru. Na základnu se poslední z jednotek dostala v deset hodin.

Plameny na usedlosti způsobily škodu ve výši dvou milionů korun a na vině byla zřejmě technická závada. „Na místo byl povolán kynolog se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání akcelerantů hoření. Nebylo zjištěno nedbalostní jednání či cizí zavinění,“ potvrdila mluvčí hasičů.

Hokejové dovednosti, krasobruslení, metaná a rychlobruslení, to byly soutěže Zimní olympiády dětí a mládeže, která se pro žáky I. stupně českolipských základních škol konala na zimním stadionu.
OBRAZEM: Děti v Lípě si užily vlastní olympiádu

Nejen kvůli požáru v Mimoni měli od středečního odpoledne hasiči hodně napilno. Do čtvrtečního rána vyjížděli v Libereckém kraji k jedenácti případům. „Kromě vysokého počtu požárů bylo dalším stěžejním faktem pro hasiče i to, že se jednalo převážně o bytové jednotky či větší firmy. Právě proto muselo být povoláno větší množství hasičů. Než se takové budovy evakuují, požár se většinou rozšíří,“ vysvětlila Pavlína Bílková.

Hadice zamrzají

Třeba hasiči z Mimoně byli v terénu 16 hodin v kuse. „Od osmi večer jsme se ještě nezastavili, hadice zamrzají a pořád makáme,“ popsali včera po ránu na svém facebooku. Kromě tří požárů také tahali auto z rybníka v Hradčanech.

V noci na čtvrtek likvidovalo sedm hasičských jednotek také rozsáhlý požár v jedné z fabrik ve Stráži pod Ralskem. Tady večer začal hořet plastový odpad. Zásah komplikoval hustý dým a hasiči kvůli jedovatým zplodinám zasahovali v dýchací technice. Bezprostřední ohrožení však nehrozilo.