Milovníci československé hudební scény už vědí, co bude první položka na jejich letošním dopisu Ježíškovi. Bude tam napsaná vstupenka na Benátskou noc, která se odehraje opět v libereckém Vesci ve dnech 25. – 28. července 2013. Lístky se včera začaly prodávat za 990 korun a pořadatelé odtajnili první interprety, kteří přijali pozvání zahrát si na 21. ročníku oblíbeného festivalu.

„Dvacet let jsme stavěli program na domácích kapelách a další ročník nebude výjimka. Zahraje česká domácí špička, v níž se nám podařilo ulovit třeba Monkey Business, kteří jinak na festivalech téměř nevystupují. Zahrají i slovenské kapely, které diváci milují, jako jsou Iné Kafe, Metalinda a Desmod," oznámil Deníku pořadatel a otec Benátské noci Pavel Mikez. Probíhají také rokování s Karlem Gottem, který letos dokončí své turné a příští rok má volný diář, jehož zaplněnost mu na letošním ročníku zabránila vystoupit.  Z notoricky známých kapel potvrdily účast ještě Alkehol, Harlej, Marek Ztracený, David Deyl, Walda Gang nebo BSP.

„Během 14 dnů bychom chtěli veřejnosti oznámit jméno hlavní zahraniční hvězdy, do konce roku 2012 potom budeme znát kompletní seznam všech 90 kapel, které na Benátské vystoupí," dodal Mikez.

Festival bude podle jeho ujištění opět čtyřdenní, přičemž první den bude mít podobu zahřívacího večírku, jehož dramaturgie se právě tvoří. Letos šlo o Slovenský večer, příští rok chtějí pořadatelé uspořádat například Punkový večer nebo Revivalový večer.

Kdo a kde zahraje?

Benátská noc (25. – 28. 7. 2013): Alkehol, Harlej, Citron, Iné Kafe, Desmod, Monkey Business, BSP, Memphis, Marek Ztracený, David Deyl, Walda Gang, Metalinda.

Maloskalská noc (22.6.2013): Anna K., Richard Müller, Mig 21, Jaroslav Uhlíř.

Sychrovská noc (29. 6. 2013): Miroslav „Meky" Žbirka s orchestrem.

Změnou projde rozvržení festivalového areálu. Letos si návštěvníci stěžovali na blízkost dvou hlavních pódií, která nebyla dostatečně zvukově oddělena. Hlavní pódium má být příští rok již pouze jedno. Druhé menší pódium se přestěhuje na kopec za hlavní správní budovou a Mikez slibuje, že bude mít podobu cirkusového šapitó pro 2 – 3 tisíce lidí. Stan Evropy 2, kde se bude hrát taneční hudba, má zůstat beze změn.

Vylepšení se dočká i fanouškovský servis. Přibude parkovacích míst a mobilních toalet a pivovary budou zlatavý mok čepovat z cisteren, což rapidně zkrátí čekací dobu.

Souběžně s Benátskou nocí se rodí i dramaturgie Maloskalské noci. Ta zachovává tradici letních open-air festivalů v romantickém prostředí Malé Skály, kde se původně odehrávala Benátská noc. Již víme, že se uskuteční 22. června 2013 a zahraje zde 10 kapel, mezi jinými například Richard Müller, Mig 21, Anna K. nebo Jaroslav Uhlíř. Třetím bratříčkem letních festivalů bude Sychrovská noc, která příští rok 29. června přivítá v zámeckém parku Mekkyho Žbirku s Moravskou filharmonií.