Aktuálně mají na radnici v plánu postavit tři parkovací domy, jejichž kapacita by v součtu mohla být kolem šesti stovek aut, možná i více.

Zatím je ale všechno ve fázi plánování, jak potvrdil primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati. „V rozpočtu nyní máme přes tři miliony korun na investiční projektovou dokumentaci k různým projektům, a mezi nimi jsou právě i tři parkovací domy," uvedl.

Na jejich stavbu chce město čerpat dotace z Evropské unie. A kde by měla nová parkovací místa vzniknout? První parkovací dům by měl být situován do podzemí pod náměstí Republiky, další dva budou nad zemí. O vybudování parkovacího domu u městské sportovní haly a fotbalového stadionu se mluví už několik let, teď je snad o něco blíže realizaci.

A konečně poslední by měl vzniknout na místě bývalého Dallasu, nedaleko odboru dopravy v Havlíčkově ulici. „Pokusíme se, aby kapacita všech tří parkovacích domů byla co největší možná. Nicméně určitě musí zapadat do celkového okolí," upřesnil primátor.

Výhodou podle něj je to, že oba nadzemní domy vyrostou v blízkosti panelových domů, což umožní hnát stavby relativně dost do výšky.

Na náměstí Republiky už aktuálně probíhá geologický průzkum, aby bylo jasné, do jaké hloubky lze při podzemní stavbě jít a s jakým podložím počítat. Jeden parkovací dům by měl mít minimálně 200 parkovacích míst, měly by fungovat i jako záchytná parkoviště.