Několik měsíců policisté vyšetřovali brutální napadení. Na konci vyšetřování je uvalení vazby na pět lidí, kteří se na napadení měli podílet.

„Zahájili jsme trestní stíhání pěti osob, nikdo z obviněných není stíhán na svobodě," uvedla policejní mluvčí Petra Trypesová.

Dva muže poslal soud do vazby již na začátku listopadu, další dva na začátku prosince. Jeden byl již ve vězení kvůli odsouzení za jiné trestné činy. Policie o obvinění informovala až po kompletním uzavření případu. Dva z obviněných pocházejí ze Šluknovska, ostatní žili nebo se pohybovali na Ústecku.

Zadržená pětice je obviněna hned z několika trestných činů – z těžkého ublížení na zdraví, z krádeže, z poškozování cizí věci a z vydírání. Hrozí jim tak až desetiletý pobyt za mřížemi.

„Nejprve jsme zadrželi samotné útočníky. Dalším vyšetřováním se nám pak postupem času podařilo zjistit, že jednali na objednávku někoho jiného," říká kriminalista podílející se na vyšetřování brutálního útoku Ladislav Cvik.

Za útokem měl stát muž ze Šluknovska, který se obrátil na svého kamaráda se žádostí o provedení útoku. Ten si pak najal tři zadržené útočníky.

Podle informací Děčínského deníku za útokem byla žárlivost.

Muž organizující útok v Rybništi měl být totiž bývalým přítelem ženy, která je současnou přítelkyní zbitého muže.

Při vyšetřování se policisté obrátili i na média se žádostí o pomoc. Zbitému muži se podařilo po útoku velmi dobře popsat jednoho z útočníků, ten se totiž při útoku vůbec nemaskoval. Bylo tak možné sestavit díky výpovědi napadeného za pomoci počítače podobiznu jednoho z útočníků, kterou média následně zveřejnila.

„Během vyšetřování jsme prověřovali také možnou spojitost s požáry v Kyjově, ta se ale prozatím prokázat nepodařila," doplnil Cvik. Hořící stohy v Kyjově totiž mají patřit rodině ženy, kvůli které se brutální útok odehrál. K požáru šesti stovek balíků sena došlo poměrně krátce po útoku. Kromě toho v Kyjově hořelo také auto.

Útok se odehrál v polovině září, kdy dvojice násilníků během polední pauzy zaútočila na bagristu pracujícího na lesní cyklostezce v Rybništi.

Útočili tyčí a baseballovou pálkou.

„Pachatelé vedli útok převážně do oblasti hlavy a poškozenému způsobili zranění s podezřením na poškození mozku," řekl v průběhu vyšetřování policejní komisař Ladislav Cvik. Zraněného muže převezla záchranka do nemocnice. Útočníkům ale nestačilo zmlácení bagristy. Poničili také samotný bagr a ukradli dva mobilní telefony. Ty pak později při útěku z místa napadení odhodili.