Houba potřebuje ke svému růstu hned několik podmínek: teplo, vlhko a kvalitní podhoubí se zárodky plodnic. Pokud některý z těchto atributů schází, marně procházíte to své zaručené místo. „S oblibou říkám, že hledat houby je jako stavět dům. Potřebujete třicet razítek. Když jedno chybí, tak nezačnete,“ rozpovídal se na téma letošní houbařské sezóny snad nejznámější amatérský mykolog, Zdeněk Pelda z Liberce. „V podstatě se ale dá říct, že houby rostou. Když vyjedete třeba pod Ještěd na Výpřež a pustíte se kteroukoliv cestou dolů k Liberci, na smaženici určitě přinesete,“ tvrdí.

OUBAŘI nyní čekají na vydatný déšť.
Houby najdou jen zkušení houbaři a šťastlivci

Roste prý v zásadě všechno, přestože je letošní sezóna druhově chudší, než bývá obvykle. „Najdete hřiby, lišky, klouzky, kozáky a růžovky,“ vypočítává. Vzácnější jsou letos fešáci českých lesů, křemenáče. „Jak kde,“ směje se pod fousy Miroslav Abrahám z Jablonce nad Nisou. Ze svých oblíbených míst na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš jich nosí koše. „Musíte umět hledat,“ směje se, když z něj lákám místo.

Podle Zdeňka Peldy jsou letos právě Krkonoše, stejně jako Vysočina, tím pravým houbařským rájem. „Viděl jsem fotku, jak auto veze houby na valníku,“ dodává.

HŘIB KRÁLOVSKÝ NESBÍREJTE

Mezi největší poklady českých lesů patří podle Zdeňka Peldy hřib královský. Právě Liberecko patří mezi nejsevernější lokalitu, kde lze tuto vzácnou, proto také chráněnou, houbu najít. „Znalí houbaři ji nechají na místě, jiní se i přesto rádi úlovkem pochlubí,“ konstatuje Pelda.

Ilustrační foto.
Houbaření může dopadnout špatně. Sbírejte jen houby, které znáte

„A jak je to s pověrou, že když houbu uvidíte, už neroste,“ ptám se. „Tak zas taková pověra to není, spíš zkušenost. Podhoubí, které houbu vyživuje, je jako spletitá síť kabel, a když ho narušíte, buď tím, že utrhnete velkou houbu a menší necháte, nebo když místo podupete, tak houba ztratí zdroj živin,“ vysvětluje.

Jinak na houby se můžete těšit po celé nadcházející dva měsíce. Mimochodem v dobré sezóně nasbírají houbaři za rok až 60 tisíc tun hub, v té špatné „jen“ 10 až 15 tisíc tun.