Trasa vedoucí přes celé Norsko měří přibližně 2 500 kilometrů. Tři studenti by navíc rádi cestu zvládli během dvou a půl měsíce. Ale jak tvrdí Jiří Kočíb: „Možná se dočkáme milého překvapení v podobě oslavy Vánoc za polárním kruhem. Na mapě to vypadá jako rychlovka, ale pak se ukáže, že je to mnohadenní festival On the road."

Nápad přejít Norsko vznikl již při procházce, jak kluci s oblibou říkají, do Benátek. „Tehdy jsem doufal, že nápad projít pěšky Norsko velmi rychle upadne vyčerpáním, stejně jako já po našem návratu z Benátek. Nápad „bohužel" neodpadl tak rychle jako Dominik na večerních zábavách a celé dva roky jsme ho drželi v hlavách. Loni padlo definitivní rozhodnutí," uvádí Kočíb.

Mohlo by vás zajímat: Otázky úřadům kladou studenti i šťouralové

Stejně jako předchozí putování, i tuto cestu „Norge på langs" od jihu k nejsevernějšímu bodu pevninské Evropy půjdou kluci pěšky. Trasa začíná v gegoraficky nejjižnějším bodě Lindesnes a kopíruje norsko–švédskou hranici až na samotný Severní mys.

„Půjdeme ve třech, to podle mě na ponorkovou nemoc už po týdnu bohatě stačí. O tom ví své Dominik a Jirka z cesty do Benátek. „Já s nimi půjdu poprvé, tak jsem na to zvědavý,"prozrazuje Marek Cón.

Cesta do Norska bude sice nová, ale v lecčem podobná té do Benátek. „Samozřejmě je tady spousta společných jmenovatelů – Jirka, já i to, že jdeme pěšky. Osobně ale NO(R)WAY! vnímám jako oddělený, nový projekt. Přibrali jsme Máru, bereme to o něco vážněji, ale hlavně nejdeme na jih. Tentokrát nás čeká krutý sever," vypráví Dominik Liška.

Po celou dobu budete moci kluky sledovat přes jejich facebook NO_WAY 2k17, kam budou vkládat během cesty příspěvky. Dominik Liška uvádí, že spolu se zápisky do deníčku by možná mohla vzniknout i kniha.


Oproti minulé cestě bude hlavní rozdíl v teple. „Možná bylo klukům při cestě do Benátek horko, tak přemýšleli, kde by si mohli nejvíce užít zimy a deště. Nedostatek srážek v Norsku opravdu nehrozí, stejně asi jako nízkých cen. Rozhodli jsme se ale, že nám to za to stojí," dodává s úsměvem Marek Cón.
Na výpravu chtějí kluci vyrazit v půlce června. Ovšem záleží na dokončení zkouškového období. Všichni totiž studují.

„Musíme také dokončit plány celé cesty, protože prokrastinace nás jistě bude pronásledovat stejně jako Márův ztracený nasazovací zub. Zhruba dva měsíce před naším startem máme v plánu spustit startupový projekt, který umožní veřejnosti přispět jakoukoli částkou na náš projekt. Na oplátku od nás pak tento dárce dostane malou či velkou upomínku celého projektu," uvádí s vtipem Kočíb.

Zvládnout přípravy na takovou cestu, do toho ještě studovat a něco si přivydělat, není jednoduché. Nadhled a smysl pro humor však provází neustále celou partu. O skvělé zážitky tak nebude nouze.

"Nezbývá, než stihnout zkouškové období ve čtrnácti dnech a vyrazit. Pro mě je to ale vlastně celkem klasika. Kdo by taky chtěl trávit červen v saku, ve vlastní šťávě a v knížkách, místo aby dal sbohem a šáteček Praze nebo Jablonci a zmizel… Vlastně kamkoli jinam. Co se práce týče, tak já si v ní užil celé minulé prázdniny a to mi stačilo. Sice se nějaký ten volný čas našel, ale pořád to není ta volnost, kterou bych si na vejšce představoval," zakončuje vyprávění Liška.

Čtěte také: Doboví lyžníci závodili na Smržovce