ČSAD Liberec přijde o dvě linky a bude muset odškodnit cestující, jejichž spoje měly velké zpoždění nebo dokonce nejely vůbec. Kromě toho dopravci hrozí, že jen za prosincová nedodržení jízdního řádu zaplatí půlmiliónovou pokutu.

„Liberecký kraj za službu, na kterou jsou ze strany cestujících stížnosti, platí. Takto si fungující spolupráci opravdu nepředstavuji, a proto od konce loňského roku vedeme s dopravcem jednání," okomentoval hejtman LK Martin Půta.

ČSAD Liberec přestane jezdit na linkách Liberec Jablonec a Liberec Jilemnice. Nahradí jej firma BusLine, která má podle ředitele krajské společnosti KORID LK Jiřího Hruboně na tyto linky licenci a mohla by tak začít jezdit v nejbližších týdnech. Cestující, kteří se svého spoje nedočkali nebo na něj čekali více než půl hodiny, mají nárok na odškodné ve výši 25 % z ceny jízdného. „U relačních kupónů pak bude poskytnuta sleva při zakoupení dalšího navazujícího kupónu pro danou relaci, a sice ve výši 20 % pro sedmidenní a 10 % pro třiceti- a devadesátidenní," doplnila mluvčí LK Markéta Dědková.

Stížnosti na marné čekání na zastávce se začaly množit v prosinci, situace se vyhrotila v lednu, kdy podle náměstka Marka Pietra nebylo odjeto 138 spojů, z toho ve zhruba 90 případech byl na vině dopravce. „Nejezdily autobusy na Hrádek, na Andělskou Horu ani na Liberec," kritizoval starosta Chrastavy Michael Canov. „To jsem od té doby, co jsem na radnici, nezažil," dodal a pokračoval: „O tom, že autobus nejel, se často dispečer dozvěděl až ode mě," poznamenal. Podle předsedy představenstva ČSAD Liberec Martina Bobka způsobují problémy na některých linkách nejen klimatické podmínky, ale také nemocnost řidičů. „Řidiče postihla chřipková epidemie a v jednu chvíli jsme měli nemocnost 22 procent. Tak vysoký nadstav nemůžeme držet," vysvětlil Bobek.