Bezmála 100 výjezdů měli hasiči v Libereckém kraji během včerejšího dne. V průběhu noci trvaly zásahy u popadaných stromů, ale zaměstnaly je i dopravní nehody, při kterých hrozily kamiony převrácením do příkopů.

"Tři jednotky hasičů včera večer vyprošťovaly zapadlý kamion na silnici I/13 ve Cvikově. Další komplikace nastaly na Ralsku (části obce Horní Krupá), kde uvízly dva kamiony. Za stávajících sněhových podmínek nebylo možné kolosy vytáhnout, komunikace byla ještě před půlnocí zcela uzavřena. Jde o komunikaci II/268, uzavřený úsek je dlouhý 6,4 km," informovala mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

V noci měly hlavně kamiony problémy ve stoupáních na silnicích 9 na Šébru a 13 na Práchni. "Obě silnice jsou už vyčištěné a sjízdné," řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, jež má zimní údržbu krajských silnic v kraji na starost.

Od dnešní půlnoci do 8. hodiny ranní byli hasiči voláni k 11 událostem. Většinou šlo opět o spadlé stromy, které zatarasily komunikace. Hasiči zasahovali na Českolipsku ve Stráži pod Ralskem, Kamenickém Šenově (části obce Prácheň), Ralsku (části obce Kuřívody), Brništi (části obce Nový Luhov), na Semilsku v Troskovicích (části obce Tachov), na Liberecku v Chrastavě (části obce Andělská Hora), na Jablonecku v Líšném (komunikace I/10) nebo Železném Brodě (části obce Splzov).

Jste někde v terénu: Pošlete fotky! Adresa: ceskolipsky@denik.cz

Nyní jsou největší problémy na silnici 290 mezi Jizerkou, Kořenovem a Vysokým nad Jizerou, kde už je silnice natolik zúžená, že tam jen obtížně projíždějí autobusy. Silničáři tam nasadí šípový pluh, aby cestu rozšířil. 

Problémy s dodávky elektřiny

I když podařilo většinu poruchu ze včerejšího dne opravit a dodávky elektřiny obnovit, během noci a rána vznikly poruchy nové. Naštěstí přestalo foukat i sněžit. Dispečink ČEZ Distribuce v současné době eviduje poruchy na vedení vysokého napětí v lokalitách Českolipska, Jablonecka a Mladoboleslavska.

"V současné době poruchové čety v terénu intenzivně pracují na odstranění poruch v lokalitě Českolipska - Ralska – Kuřívody, Ploužnice a Hradčany, na Jablonecku pak v lokalitě Železný Brod a Hodkovice nad Mohelkou a na Mladoboleslavsku v lokalitě Kozmice a Strážiště. Předpoklad obnovení dodávek je během dnešního dne, v případě, že tomu dovolí počasí," uvedla mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová s tím, že je posíleno distribuční call centrum i dispečink. Všichni klienti mohou v případě hlášení poruch využít bezplatnou linku 800 850 860.

V Libereckém kraji napadlo do rána dalších zhruba deset centimetrů sněhu, aktuálně nesněží. Situace se uklidnila a hlavní tahy jsou většinou mokré se zbytky sněhu. V průběhu dne se ale ještě mohou objevit přeháňky.

Uzavřeny jsou stále také pro nákladní dopravu silnice 13 na Frýdlant, 10 na Harrachov a silnice přes Oldřichovské sedlo. I na čtvrtek meteorologové předpovídají sněhové přeháňky. Opoledne by mělo dojít k dalšímu ochlazení.

Stromeček je pryč

Náhlý konec, tentokrát asistovaný, měla vánoční dominanta na českolipském náměstí T. G. Masaryka. Zhruba dvacetimetrový vánoční strom ve středu večer odvážní muži na vysokozdvižných plošinách odstrojili a sundali na zem. „Z kanceláře jsem sledoval, jak se strom opět nebezpečně naklání. Nechal jsem místo obehnat páskou a zařídil aby strom sundali," říká místostarosta České Lípy Juraj Raninec.

Strom už se začátkem prosince pod náporem větru zlomil. Poté jej radnice nechala zkrátit a znovu usadit na místo.

Město Nový Bor ve středu vyhlásilo zákaz vstupu na Lesní hřbitov. „Pod tíhou mokrého těžkého sněhu se lámou větve stromů a návštěvníkům hrozí vysoké nebezpečí úrazu," uvedla mluvčí novborské radnice Radmila Pokorná. Opatření bude platit nejméně do pátku. 

Zasněžený Liberec.Zdroj: Jakub VolnýNebezpečné mrazy poprvé udeří v noci na pátek, kdy teploty klesnou podle současných odhadů nejčastěji na -6/-10 °C, ovšem lokálně mohou klesat k -12 °C a v podhorských oblastech klidně až k -15 °C. Samotný pátek pak přinese už silnější denní mráz, očekáváme maima -8/-4 °C. Vůbec nejníže pak teploty poklesnou v noci na sobotu, kdy se podle nejnovějších předpokladů ochladí až na -15/-11 °C. V údolních lokalitách pak může být až -20 °C! V sobotu budou teploty přes den už započne postupné oteplování. Zima vystrčila drápy a protože to bude její zatím nejsilnější zářez v této sezoně, leckoho by to mohlo nepřjemně zaskočit. www.meteocentrum.cz